Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

Felmentést kaptak a frissen bevezetett, szigorúbb belépési szabályok alól a Magyarországon rendezendő nemzetközi sportesemények résztvevői: a járvány szempontjából legveszélyesebb, piros kategóriába sorolt országokból is korlátozás nélkül beléphetnek. Összeszedtük, milyen versenyekre érkezők mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Szerdától a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében szigorúbbá vált az ellenőrzés a határokon. A fertőzöttség mértéke szerint három kategóriába – zöld, sárga és piros – sorolták a világ országait, és az érkezők állampolgárságától, valamint az országok besorolásától függ, hogy milyen feltételekkel, vagy hogy egyáltalán beléphetnek-e Magyarország területére.

©

A zöld kategóriába tartozó országokból a magyarok és a külföldiek is szabadon beléphetnek – az ő esetükben csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak –, a sárga és piros csoportba tartozó államokból érkezőkkel azonban más a helyzet. Egészségügyi vizsgálatot végeznek rajtuk, s két hetes karanténra kötelezik őket akkor is, ha nem állapítják meg fertőzés gyanúját. Nem kell karanténba vonulniuk, ha a belépés előtt 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel elvégzett két negatív PCR-teszttel tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek. A sárga jelzésű országokból érkező magyarok egy negatív PCR-teszt után már elhagyhatják a karantént, a pirosból érkezőknek kettő ilyenre van szükségük. Külföldiek esetén a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, a pirosakból viszont be sem léphetnek Magyarország területére.

Persze vannak kivételek. A rendelet értelmében sárga és a piros besorolású országok területéről korlátozás nélkül beléphet Magyarországra az itt rendezendő nemzetközi sportesemény résztvevője, és a nézők nem tartoznak ide. 

Emellett magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, szakember, a lebonyolításban részt vevő szervező, valamint a nemzetközi verseny szervezője által meghívott vendég öt napnál nem régebbi PCR-tesztekkel léphet be.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni

A legközelebbi nemzetközi sportesemény, amelyre külföldről érkeznek résztvevők, a hétvégi Formula-1-es Magyar Nagydíj. A csapatok a szomszédos Ausztriából, a Red Bull Ringről érkeznek, ahol másfél hete az idénynyitó Osztrák, a múlt hétvégén pedig a Stájer Nagydíjat rendezték.

©

A sorozatban nagyon vigyáznak a pilótákra és az istállók munkatársaira, már Ausztriában folyamatosan tesztelték őket: a legutolsó nyilvánosságra hozott adatok a július 3-9. közötti időszakra vonatkoznak (hétnaponta hozzák őket nyilvánosságra), akkor összesen 4566 PCR-mintát vettek le, amelyek közül egy sem lett pozitív. A szabályok szerint elvégezték a tesztelést a Magyarországra indulás előtt is, a Hungaroringre – és minden további versenyhelyszínre is – pedig csak azután engednek be bárkit, hogy újabb negatív mintát adott. Ez utóbbi igaz a futam helyi szervezőire és a lebonyolításban segédkezőkre is. A személyzettől a Semmelweis Egyetem munkatársai vesznek majd mintát, a csapatok vizsgálatát pedig az FIA-val szerződésben álló cég végzi.

De nem csak a teszteléssel próbálják óvni az F1-ben dolgozók egészségét. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) kiadott egy protokollt, amelynek értelmében az egész sorozat „buborékban” működik. Ez azt jelenti, hogy a csapatok, amelyek eleve csökkentett létszámmal utaznak versenyről versenyre, egymástól elszeparáltan érkeznek, külön-külön bérelt gépekkel, charterjáratokkal, és külön szállodákban szállnak meg. A repülőtér, a hotel és a pálya között is „zárt rendszerben” közlekednek a versenyzők és a csapattagok, hogy elkerüljenek minden kapcsolatot a nagyközönséggel.

©

A pályán az egyes istállók tagjai kötelesek maszkban és a társadalmi távolságtartás szabályai szerint dolgozni. Az illetékesek ezt olyannyira komolyan veszik, hogy a ferraris Sebastian Vettelt figyelmeztették, miután fotók jelentek meg arról, hogy egy másik csapatnál, a Red Bullnál vendégeskedett.

Hasonlóan járt csapattársa, a monacói Charles Leclerc, aki hazaugrott a két osztrák futam között, és nem csak azokkal találkozott, akik az ő „személyes buborékába” tartoznak. A mercedeses Valtteri Bottas viszont igen: csupán a barátnőjével és az edzőjével lépett kapcsolatba, így aztán meg is úszta a feddést. Ő a Hungaroringre is Monacóból érkezik majd.

Drága mulatság a szabályszegés

A BBC a minap arról írt, hogy az F1 vezetése figyelmeztette a Magyarországra induló csapatokat az itteni szigorra. Jelezték, hogy a járványügyi szabályok miatt az Európa Unión kívüli országok pilótái és dolgozói, valamint a nagy-britanniai székhelyű istállók tagjai itt-tartózkodásuk alatt csak a hotelük és a Hungaroringen felállított konténerváros között ingázhatnak. Ebben a versenyzők közül a brit Lewis Hamilton, Lando Norris és George Russell, a brit-thai Alexander Albon, a mexikói Sergio Perez, a kanadai Lance Stroll és Nicholas Latifi, az ausztrál Daniel Ricciardo, az orosz Danyiil Kvijat és várhatóan a monacói Leclerc lehet érintett sok más csapattag mellett. A szabály megszegői 15 ezer eurós (nagyjából 5 millió forint) büntetésre számíthatnak és börtönbüntetést kockáztatnak.

A feljegyzés azt is tartalmazza, hogy az előírások szerint a csapatok tagjai kizárólag a szállásukon vagy a pályán étkezhetnek. Ezen kívül nem használhatnak tömegközlekedési eszközöket, és taxiba sem szállhathak.

Üres lelátók a spielbergi pályán
©

Ahogy az osztrák futamokon, úgy a Magyar Nagydíjon sem lesznek nézők a helyszínen, és az újságírók és fotósok is csak nagyon kis számban vehetnek részt rajta.

Mintha beindulna a sportélet

Az F1-futam mellett számos további nemzetközi sporteseményt is rendez idén Magyarország – persze korántsem annyit, amennyit egyébként rendezett volna, hiszen a vizes és a foci-Eb-t például elhalasztották, a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét pedig törölték.

A Magyar Nagydíj utáni hétvégén Négy Nemzet Úszóversenyt tartanak, amelyen a magyar válogatott tagjai mellett cseh, osztrák és lengyel versenyzők indulnak. Sós Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy eredetileg a németek jöttek volna, helyettük ugrottak be a lengyel sportolók.

A Gyulai Memorial nemzetközi atlétikai versenyt idén augusztus 19-én tartják Székesfehérváron, ott is számos külföldi atléta részvételére lehet számítani. Az eseményre már árulják a jegyeket, ezért megkérdeztük a szervezőket, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek a járvány terjedésének akadályozása érdekében, arra voltunk kíváncsiak, kötelezővé teszik-e a távolságtartást és a maszkviselést a nézők, résztvevők számára. Deutsch Péter, a Szervezőbizottság elnöke válaszul azt közölte, hogy minden, a jogszabály(ok)ban meghatározott intézkedést figyelembe vesznek majd és betartják a rendelkezéseke. „A Magyar Kormány és az Operatív Törzs, a verseny időpontjában érvényben lévő rendelkezései az irányadóak számunkra” – tette hozzá.

Arról is érdeklődtünk, szükséges lesz-e külföldi résztvevőknek negatív PCR-teszt a versenyen akkor is, ha ennek megléte alól a kormányzati szabályozás mentesíti őket a határátlépéskor. Deutsch közlése szerint e kérdésben a szerdán életbe lépett jogszabály szerint járnak majd el, illetve, amennyiben azok változnak, akkor a beutazások idején érvényes szabályozókat, kívánják alkalmazni.

Arra a kérdésre, hogy akadtak-e olyan sportolók, akik a járvány, illetve a járványügyi szabályok alakulása miatt mondták le a részvételt, ezt a választ kaptuk: „Alapvetően az elmúlt hónapokra jellemző, megváltozott edzéslehetőségek korlátozzák egyes versenyzők felkészülését így versenyzési lehetőségét. Mindenkinek személyes döntése, illetve az adott ország jogszabályai határozzák meg, hogy részt kíván, tud e venni a versenyen.”

Az UEFA kezében a döntés

Augusztus közepén indul a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezősorozata is, amelyben a Ferencváros érdekelt. A szokásoktól eltérően – hogy csökkentsék az utazással járó veszélyeket – idén nem oda- és visszavágókon dől el, hogy ki juthat a csoportkörbe, hanem három selejtezőmérkőzésen (augusztus 18-19. és 25-26., szeptember 15-16.), valamint a kétmeccses rájátszásban (szeptember 22-23., 29-30.). Hogy kivel kezdhet a magyar bajnok – hová, milyen besorolású országba utazik vagy honnan lát vendégül ellenfelet –, az majd csak az augusztus 9-i sorsoláson dől el.

Az Európa-ligában három magyar klub, a Mol Fehérvár, a Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd vívhat a főtáblára kerülésért. Az első meccsük augusztus 27-én lesz, majd következik két további szeptember 17-én és 24-én, végül pedig a rájátszás október elsején. Ebben a sorozatban augusztus 10-én sorsolnak majd.

Az még kérdés, hogy a magyar csapatok hazai meccsein lehetnek-e majd nézők. Korábban az európai szövetség, az UEFA azt közölte, hogy az augusztusban újrainduló BL- és EL- meccsekre lassacskán visszatérhetnek majd a drukkerek, de ezt a járvány alakulása, és annak nyomán az egyes országokban bevezetett szabályozás felülírhatja.

A Nemzetek Ligája 2020/2021-es kiírása is megkezdődik szeptemberben, ahol a válogatott az egyik legnehezebb csoportba került. Ráadásul olyan ellenfelekkel sorsolták össze, amelyek a koronavírus-fertőzöttség szempontjából nem veszélytelenek. A csapat szeptember 3-án a piros kategóriába sorolt Törökországba utazik, 6-án pedig a sárga csoportba osztott Oroszország együttesét fogadja. Október 9-én az ugyancsak sárga Szerbia vendégeként játszik, majd következnek a visszavágók.

Szeptember közepén a női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligája küzdelmei is elindulnak, ám az még nem világos, hogy lehetnek-e nézők a hazai meccseken, hiszen a zárt helyszíneken rendezett sporteseményeket egyelőre a magyar járványügyi szabályok szerint csak zárt kapuk mögött lehet megtartani. De az azért is furcsa lenne, ha beengednék a szurkolókat, mert az új szezon csupán egy héttel a nemrég a járvány alakulása miatt törölt női négyes döntő után kezdődik.

A nőknél az FTC rögtön Oroszországba utazik a Rosztov-Donhoz, de lesz egy útja Norvégiába (sárga), Franciaországba (zöld), Dániába (zöld), Romániába (sárga), Szlovéniába (zöld) és Németországba (zöld), és természetesen fogadja is a vendégláóit. A Győrt orosz, horvát (zöld), francia, dán, román és német csapattal sorsolták össze.

Beatrice Edwige (k) és Kun Attila (j) edző a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapat sajtónyilvános edzésén a győri Audi Arénában 2020. július 13-án
©

A férfiak mezőnyében a Szeged francia, lengyel (zöld), észak-macedón (piros), portugál (sárga) és belorusz (piros), valamint német és norvég együttessel találkozik. A Veszprém pedig francia, horvát, ukrán (piros), szlovén, spanyol (zöld), német és dán ellenféllel küzd meg.

Szeptember 24-én az Európai Szuperkupa döntőjét tartják Budapesten a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének részvételével. Erre ugyanaz vonatkozik, mint a többi európai kupára: az UEFA figyeli a járvány és a nemzeti szabályozások alakulását, és azok alapján, később dönt majd a nyitott vagy zárt kapus rendezésről.

A kajak-kenusok nem olimpiai számainak Szegedre tervezett világbajnokságát a nemzetközi szövetség előbb szeptemberre tolta a járvány miatt, aztán úgy döntött, hogy átminősíti világkupává, amelyen ötkarikás versenyszámok is lesznek. Ezt szeptember 24-27. között rendezik majd.

A jövő nyárra halasztott futball-Eb pótselejtező mérkőzései október elején és november közepén esedékesek. A magyar válogatott október 8-án látogat Bulgáriába, és ha nyer, november 12-én a Puskás Arénában fogadja a román vagy az izlandi nemzeti csapatot.

A Hungaroringen októberbenek nemzetközi motorsport-sorozatok résztvevői: a 17-18-i hétvégén tartják a túraautó-világkupa (WTCR) és a kamion-Eb (ETRC) magyarországi futamát. Az előbbiben Michelisz Norbert, az utóbbiban Kiss Norbert érdekelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince-Kacskovics Mihály Béla Itthon

Nem csak a járványadatok alapján korlátozza a kormány a beutazást

A járványügyi adatokon kívül más szempontok is érvényesülhettek akkor, amikor az operatív törzs és a kormány elkészítette a különböző országokra vonatkozó, szerda hajnalban életbe lépett beutazási korlátozások alapjául szolgáló besorolást. A puszta számok alapján felmerül, hogy több állam nem a neki megfelelő kategóriába került.

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Karácsony a második hullámról: Készüljünk a legrosszabbra

Karácsony a második hullámról: Készüljünk a legrosszabbra

Így teszi tönkre a természetet a Mauritiusnál zátonyra futott hajóból tengerbe jutott olaj

Így teszi tönkre a természetet a Mauritiusnál zátonyra futott hajóból tengerbe jutott olaj