szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor a labdarúgó-Európa-bajnokság miatt kockáztat a nyitással – kapta fel a Jobbik az egyre szélesebb körben terjedő véleményt. Ez az elmélet azonban hibádzik, mert az UEFA nem köti az iskolák nyitásához azt, hogy lehet-e egy város házigazda. Ráadásul két-három olyan tényező is van, ami életszerűbb magyarázatot ad Orbán döntésére.

Várhatóan pénteken délelőtt hozza nyilvánosságra az Európai Labdarúgó-szövetség, hogy milyen feltételek és járványügyi előírások betartása mellett lehet majd megtartani a foci-Eb meccseit, amit a jelenlegi állás szerint 12 európai városban, köztük Budapesten is tartanának június 11. és július 11. között.

Az UEFA tagszervezeteinek legkésőbb április 7-én kell jelezniük az anyaszervezet felé, hogy a saját helyszíneiken mit és milyen feltétellel vállalnak, így a Magyar Labdarúgó-szövetség is szerdán adja le ezeket a részletszabályokat. Egyelőre azt sem tudni, hogy az UEFA milyen feltételeket diktál. Korábban felmerült, hogy nem lehetnek zárt kapus meccsek, de egyes értesülések szerint összesen négy modellt vázoltak fel a házigazdáknak: a zárt kapus lebonyolítástól a telt házig. (Az UEFA-t megkerestük az ügyben, de egyelőre nem válaszoltak.) A dpa német hírügynökség szerint a házigazdáknak április 28-ig még lesz lehetőségük módosítani a koncepciójukat, amennyiben a koronavírus-helyzet ezt szükségessé teszi.

“Az UEFA célja az, hogy bő két hónappal az Európa-bajnokság kezdete előtt a szurkolók, jegyvásárlók pontos képet kapjanak arról, van-e teendőjük, milyen feltételek, járványügyi előírások mellett léphetnek be a stadionokba” – közölte a hvg.hu megkeresésre az MLSZ. Arra nem kaptunk választ, hogy milyen vállalást küldtek el az UEFA-nak, de a döntéshozókhoz közel álló források azt állítják, hogy a budapesti Puskás Aréna 50-100 százalékos kihasználásával számolnak, persze közelebb az ötvenhez, mint a százhoz.

Az UEFA április 19-én hozza meg a végleges döntést az Eb-ről, ekkor derül ki, hogy a számok ismeretében mely városoktól veszik el esetleg a rendezés jogát. A számok alatt nem járványügyi adatokat kell érteni, hanem azt, hogy a szervezők mennyi néző fogadását tudják garantálni. Az MLSZ-t azután kerestük meg, hogy először a közösségi médiában terjedt el az az elmélet, amit aztán a Jobbik is felkapott, miszerint Orbán Viktor azért akarja éppen április 19-én újraindítani az iskolákat, mert ez a dátum egybeesik az UEFA végleges döntésével. “Nos, az nyilván lehetetlen, hogy egy teljhatalommal és éppen ezért kizárólagos felelősséggel bíró kormányfő annyira felelőtlen és könnyelmű legyen, hogy a saját monomániás hóbortjaihoz igazítsa a járványügyi döntéseket, ugye? Ezek a dátumbeli egybeesések, ugye, csak furcsa véletlenek?” – gúnyolódott a Jobbik, egyértelműen arra utalva, hogy az iskolák nyitása és a foci-Eb között összefüggés van.

De valóban így van-e? A dátumok egybeesésén kívül ezt az elméletet nem sok minden támasztja alá, miközben legalább három más tényező is magyarázattal szolgálhat arra, miért akar idejekorán nyitni a kormányfő – függetlenül attól, hogy az járványügyi szempontból helyes-e vagy sem.

  • A nemzeti konzultáció azt mutatja, hogy az emberek fokozatosan ugyan, de nyitást akarnak. A Fidesz-kormányra mindig is jellemző volt, hogy a belső felmérésekre támaszkodva hoz meg egy-egy politikai döntést, különösen igaz ez akkor, ha a 2022-es választások már nincsenek is olyan távol.
  • A gazdaságnak nyilvánvalóan nem tesznek jót a korlátozások, számos olyan terület van (vendéglátás, turizmus), amely a végóráit éli, miközben a leállás az államnak is pénzbe kerül, elég csak a bértámogatásra gondolni.
  • Valószínűleg lehetnek olyan belső használatra készült, nem nyilvános felmérések, miszerint a szülők többsége mihamarabbi iskolanyitást szeretne, erre utal, hogy az Orbánnal egyeztető – és családügyekkel foglalkozó – civil szervezetek jelzései szerint sok családnak terhet jelent a digitális oktatás.

De visszatérve a focira! Az MLSZ ugyan lapunknak azt nem árulta el, hogy hány nézőt és milyen feltételekkel fogad be a stadionba, de feltételezhető: az elég erős garancia az UEFA felé, hogy Magyarországon már áprilisban elkezdődik a fokozatos nyitás. Csakhogy nincs olyan feltétele az UEFA-nak, hogy kizárólag olyan városban lehet meccset rendezni, ahol a boltok vagy az iskolák nyitva vannak, így már eleve megdől az elmélet, ami a kettőt összekapcsolja. Ennél lényegesebb, hogy ha a részvételhez védettségi igazolvány kell, akkor abban Magyarország júniusra jól fog állni, hiszen az oltások európai viszonylatban is jól haladnak. Erre utalt egyébként Gulyás Gergely miniszter is, amikor márciusban azt mondta: a foci-Eb magyarországi mérkőzésein azok vehetnek részt, akiket beoltottak, és mivel az a terv, hogy május végéig mindenki kaphat oltást, aki kéri, remélhetőleg "júniusra már magunk mögött hagyjuk" ezt az időszakot. Az már más kérdés, hogy a védettségi igazolványt már azok is megkapják, akik csak az első oltáson vannak túl, ami veszélyes, tudván, hogy teljes védettséget csak a második oltás után jellemzően két héttel szerzi meg biztosan egy ember.

De nem Magyarország az egyetlen, amely már most optimistán tekint a nyárra. A foci-Eb-nek elméletileg tizenkét helyszíne lenne. Hollandiában például, ahol egyelőre szintén nem túl jók a járványügyi adatok, már áprilisban visszatérhetnek a lelátóra a nézők, igaz, megkötésekkel. A szabályok szerint a drukkereknek 24 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, a stadionban pedig legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Nagy-Britanniában pedig a kormány úgy számol, hogy májustól már akár tízezer ember is visszatérhet a stadionokba – legalábbis Angliában, mert például a skótok már nem ennyire lazák, ott maradnának a szigorítások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!