Gergely Zsófia
Szerzőnk

Gergely Zsófia

Gergely Zsófia Itthon

Madách-dráma Szegeden: Igazgatómutyi?

Politikai hátszél döntheti el, ki kerül Szeged egyik legerősebb, nyelvtagozatos iskolájának élére – legalábbis ettől tartanak az ide járó gyerekek szülei, akik ezért nyílt levéllel kampányolnak a szakmai döntésért. A megszólított fideszes kormánymegbízott szerint neki ehhez semmi köze, a szaktárca szerint a legrátermettebb pályázó lesz a befutó, de a "szóbeszéd" mostanra átpolitizálta a helyi matektanár és kívülről érkező tanárnő vetélkedését.

Gergely Zsófia Itthon

Gitározó tinik miatt tört ki a karádi szomszédháború

Táborozásnak számít-e, ha tucatnyi fiatal összegyűlik egy Balatonhoz közeli telken, és sátoroznak, gitároznak, énekelnek? A Somogy megyei Karádon nem tudják eldönteni a kérdést, az egyik helyi lakót nagyon zavarja a szerinte illegális és szektaszerű tábor, míg a telektulajdonos szerint csak egy feljelentgetésbe átcsapó, tipikus szomszédvitáról van szó.

Gergely Zsófia Itthon

167 millióba kerültek idén eddig az állami szervek buktái

Sokba vannak a strasbourgi bíróságon elvesztett ügyek: idén több mint 148 millió forint kártérítést fizetett Magyarország az őt sikeresen beperlő polgárainak. Ha ehhez még hozzávesszük a különböző társadalombiztosítási igények alapján járó kártérítéseket is, akkor pedig több mint 167 millió ment el erre eddig a közpénzből. És ebben még nincsenek benn a móri ügyhöz hasonló bénázás miatt fizetett jóvátételek.

Gergely Zsófia Itthon

Kiborult a bili Balog ünnepelt kerekasztalán

Kirakatba szánt testületté kezd válni a kormányzat által szívesen futtatott Antiszegregációs Kerekasztal, amelyet az egyik legelismertebb civil szakember már ott is hagyott. A szakminisztérium szerint a testület továbbra is működik, miközben a hvg.hu-nak más tagok is azt mondták, szintén a távozást fontolgatják, mert a kormányzat semmit nem tesz a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásáért.

Gergely Zsófia Itthon

Táppénz alatt a házát építette – magánnyomozók a lebuktatott munkavállalókról

A magánnyomozókat leggyakrabban a párkapcsolati és családi viszályok valamelyik résztvevője keresi fel megbízással, őket viszont gyakoriságban azok a munkáltatók követik, akik szeretnék lebuktatni a vélhetően színlelt betegszabadságon lévő alkalmazottjukat. Rendszerint már pár napos profi megfigyeléssel találnak is bizonyítékot a táppénzcsalásra, kaptak már el szimulánst házépítés közben, wellneshotelben, de a konkurenciánál is. Egyre több cég veszi igénybe a szolgáltatást, ami teljesen törvényes.

Gergely Zsófia Itthon

"Váladékozó lyuk a hasamon" – 1600 magyar beteget hagytak magára

Sok pénzt fizettek a gyomorgyűrűsök drasztikus fogyásukért, mégis egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülnek, amióta leállították a műtéteket a legnagyobb pesti központjukban. A speciális orvoscsoport feloszlott, a kórházi kapacitás kevés, 1600 ember maradt segítség nélkül, a testébe ültetett mesterséges étvágyblokkolóval.

Gergely Zsófia Itthon

Egymásra mutogatnak a hivatalok a kényes gyerekelhelyezési ügyben

Bíróság, államigazgatási szervek, gyámhatóság, rendőrség, ügyészség – egy strasbourgi bírósági ítélet szerint több magyar hatóságnak része volt abban, hogy egy amerikai apa nem láthatta Magyarországra hozott kisfiát. Emiatt most csaknem hétmillió forint kártérítést kellene fizetnie közpénzből a magyar államnak, amiről a hvg.hu sorra megkérdezte az érintett intézményeket. A leggyakoribb válasz az volt, hogy nincs válasz.

Gergely Zsófia Itthon

Úgy öld meg magad, hogy ne zavard a szomszédot?

Aláírást gyűjtenek egy pesti társasház aggódó lakói, hogy az egyik lakás öngyilkossággal próbálkozó tulajdonosa ne tudja újra megkísérelni saját életének kioltását. Ennek érdekében még a gázt is kiköttetnék nála. A hvg.hu-nak több jogász is azt mondta: nehéz a közösség érdekével felülírni az egyén jogait. Van olyan ház, amelyik mégis megpróbálja, és még azt is házirendben szabályozzák: 10 óráig lehet tévét nézni, és tigrist tartani tilos.

Gergely Zsófia Itthon

"Apu nem családtag"

Tízéves családjogi perpatvart zárt rövidre múlt héten a strasbourgi bíróság, amikor kimondta, hogy a magyar hatóságok hibájából nem láthatta kisfiát egy elvált édesapa. A hvg.hu utánajárt az ügynek, amiért milliós bírságot szabtak ki az államra. A történetben, amelynek középpontjában egy gyerek áll, mindenki a másikra mutogat, és felvetődik benne gyámügy, bíróság, rendőrség, sőt a Külügyminisztérium esetleges felelőssége is.

Gergely Zsófia Itthon

Gipsz Jakab-gate: mi kerül ezen a honlapon 10 millió forintba?

A Gipsz Jakab-baki révén ismertté vált nőszervezet egy honlappal kapcsolatos munkájával indokolt egy pályázaton elnyert 10 millió forintos támogatást. Csakhogy a közreműködésükkel készülő „magyar civil összefogás” portálját egy internetről letölthető szoftverrel még programozói ismeretek nélkül is össze lehet dobni, és a fenntartása sem emészthet fel súlyos milliókat.

Gergely Zsófia Itthon

Manipuláció, ja nem: tévedés – megszólalt Gipsz Jakab és Hát Izsák főnöke

Egymás után nyeri a milliós pályázati támogatásokat egy alig több mint két éve működő nőszervezet, miközben a hasonló civil egyesületek rendre hoppon maradnak. A közpénzből juttatásokat kapott szervezet vezetőit Gipsz Jakabnak és Hát Izsáknak hívják a bíróságra beadott hivatalos irataik alapján, de ez szerintük csak könyvvizsgálói hiba. A sajátos névlistát a nőpolitikában lobbizó egyesület elnöke először manipulációnak nevezte, aztán a segítségünkkel rácsodálkozott, hogy a saját honlapján is ők szerepelnek, mint kollégák. Végül elismerte, hogy nem vette észre a neveket, mikor aláírta és beadta a mérleget.

Gergely Zsófia Itthon

Úszó zongora, mobil vécé, átázott homokzsák – ki fog eltakarítani az árvíz után?

Mi lesz a sok százezer fertőző homokzsákkal? Ki segít az eltakarításban? Mennyiből lehet helyrehozni a feltörő víz miatt végleg gallyra ment szennyvízhálózatot? – az áradás elvonulásával már ilyen kérdésekkel küzdenek a Duna felső szakaszán élők. Az egyik polgármester utólag kéri számon a hiányos tájékoztatást, egy szentendrei fogadóban a szállóvendégek takarítanak lelkesen, a megértő menyasszony nem bánja az elmosott esküvőt. Körkép ár után.

Gergely Zsófia Itthon

Beültünk egy erkölcstanórára, és megbuktunk volna

Megtapasztaltuk, milyen lesz az elsősök erkölcstanórája, ami – a hittan alternatívájaként – a diákok „erkölcsi érzékét” pallérozná idén szeptembertől. A mintaórába belefért az ógörög filozófia és Makk manó egyaránt, de ízelítőt kaphattunk abból is, hogyan kell tanórán elsajátítani „a társadalmi élet örömeit és bánatait”. Az oktatók értékelni fogják a diákok teljesítményét.

Gergely Zsófia Itthon

Angelina Jolie mellműtétje sarkallja tudatosságra a magyarokat

Egy pozitív hatása már biztosan van annak, hogy már két hete szélsőséges megnyilvánulásokig fokozódó véleménycsata zajlik Angelina Jolie preventív célú melleltávolítása miatt: soha nem látott módon felpörgött nálunk is a mellrákkal kapcsolatos információéhség. A szűrést végző cégek honlapján látogatottsági rekordok dőlnek, kapkodják a telefont a civil szervezeteknél, és már kifejezetten arra keresünk a Google-ban: BRCA1 gén.

Gergely Zsófia Itthon

Pénzt és hírnevet kockáztat a sérült gyereket kitiltó játszóház

Nem az Oxygen Wellness az első olyan hely, ahol a játszóházból, gyermekmegörzőből kizárták a speciális figyelmet igénylő gyerekeket, igaz az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz ilyen ügyben még nem fordult senki. Ráadásul a szabályozás szempontjából az ilyen intézmények egyfajta szürke zónába kerültek. Igaz, sokszor a szülők sem elég körültekintőek.

Gergely Zsófia Itthon

„Fiam, én nem akartalak”

Öt évvel ezelőtt hirtelen felkapott, majd gyorsan lefutott médiaszenzáció volt annak a prostituáltnak az ügye, akitől megtagadták az abortusz lehetőségét. A hvg.hu most megtalálta a szülésre kényszerített anyát, aki jelenleg a strasbourgi emberi jogi bíróságon harcol igazáért. Mint mondja, már csak azért is, hogy fel tudja nevelni a gyereket, akit nem is akart.

1
28 29 30 31 32 33 34