szerző:
hvg.hu

A brit Royal Society szerint veszélybe kerülhet az óceánok élővilága a szén-dioxid kibocsátás miatt egyre savasabbá váló vizekben.

A tápláléklánc alapját képező planktonok
pusztulhatnak ki először
© sxc.hu
A BBC értesülései szerint a társaság úgy értékelte bolygónk jelenlegi állapotát, hogy ha nem csökken radikálisan a szennyező anyagok kibocsátása, hamarosan visszafordíthatatlan károsodás következhet be a tengerek és óceánok élővilágában.

„Ez a bejelentés felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy a jövő heti G8 csúcs résztvevői érdemben foglalkozzanak a témával” – nyilatkozta a BBC Newsnak John Raven professzor, a Royal Society elnöke. „Ha nem tesznek így, azzal rábólintanak arra, hogy a jövő óceánjaiból eltűnjenek olyan fajok és ökoszisztémák, amelyeket ma ismerünk.”

Az óceánok az atmoszférában egyre nagyobb mennyiségben előforduló szén-dioxid miatti savasodását boncolgató jelentés szerint a Föld óceánjai már most is annyi szén-dioxidot abszorbeáltak, amely egy emberöltőn belül nem állhat vissza a korábbi szintre. A nagy kiterjedésű vizek ugyanis több mint felét megkötötték annak a szén-dioxidmennyiségnek, amelyet az emberiség az elmúlt kétszáz év folyamán, jobbára fosszilis tüzelőanyagok használta révén bocsátott ki.

Ennek eredményeképpen az óceánok vizének pH-értéke 0,1 ponttal csökkent, ez savasabb kémhatást jelent. Ha a szén-dioxid kibocsátás a jelenlegi mértékben növekszik, 2100-ra további 0,5 ponttal esik a pH-érték, ezzel pedig egy olyan szint fog beállni, amely több millió évvel ezelőtt létezett a Földön.

„Az óceánok vizében feloldódó szén-dioxid kérdése nem triviális probléma, a hatásai ugyanis igen súlyosak lesznek a világtengerek egyes részein” – tette hozzá Raven. „Ezek a hatások pedig, bár nem jelentkeznek azonnal a gazdaságban, roppant fontosak a Föld ökoszisztémáinak működését illetően, s további évezredeken keresztül befolyásolni fogják az emberek életét a bolygón.”

A kutatók attól tartanak, hogy az óceánok vizének savasodása különösen káros hatással lesz különféle tengeri létformákra, például a korallokra, ugyanis a savas közegben nehezebb lesz majd létrehozni a törékeny, meszes vázat, amely a korallzátonyokat alkotja.

A jelentés szerint az Antarktiszt körülvevő vizekben élő planktonok lesznek a savasódó tengervíz első áldozatai. Ez súlyos problémát okoz, ugyanis az apró élőlények alkotják számos hal-, és bálnafaj fő táplálékát. A magasabb szén-dioxid szint azt is eredményezi majd, hogy a halak és a kagylók nehezebben lélegeznek majd és a reprodukciójuk is lelassul.

Az óceánok vizének változása azt a következményt is magában hordozza, hogy a víz kevesebb szén-dioxidot tud majd abszorbeálni, ezáltal felgyorsul a globális felmelegedés üteme is. A Plymouth Marine Laboratory munkatársaként dolgozó Dr. Carol Turley szerint a savasodás a klímaváltozás „testvérproblémája”.

„Az óceánok már az elmúlt kétszáz év során kibocsátott szén-dioxidot megkötötték és a továbbiakban is ez fog történni” – nyilatkozta a professzorasszony a BBC-nek. „Tulajdonképpen arról van szó, hogy az óceánok a klímaváltozás mértékét lassítják, a saját kárukra.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Rémisztő adatok a globális felmelegedésről

Az Európai Környezeti Ügynökség (European Environment Agency – EEA) eddig nem ismert adatokat tett közzé a széndioxid és más üvegházhatást keltő gázok uniós kibocsátásáról. Az adatok meglehetősen riasztónak tűnnek, amit az EU hivatalnokai is elismertek. Közben az amerikai National Science Fundation tanulmánya arról számolt be, hogy 125 nagy északi tó egyszerűen eltűnt a globális felmelegedés miatt.

hvg.hu Tech

Új cáfolhatatlan bizonyítékok a globális felmelegedésre

A Föld légkörének felmelegedését bizonyító újabb jelentés látott napvilágot, amelyben az American Association for the Advancement of Science (A Tudományos Haladás Amerikai Társasága) sorolja fel a bizonyítékokat, s számol be az emberi tevékenység nyomán járó rettenetes pusztulásról.

MTI Világ

Globális felmelegedés – tragikus olvadás

A sarkvidéki jég olvadása, amely a globális felmelegedésre vezethető vissza, nem új jelenség, a jégperem visszahúzódásában mindössze az az újdonság, hogy a folyamatot az ember idézte elő.

MTI Tech

Már mérhetők a globális felmelegedés hazai hatásai

A globális felmelegedés növény- és állatvilágra gyakorolt hatását EU-s források bevonásával vizsgálják tudósok Magyarországon, az eredményeket összehangolt nemzetközi kutatásoknál hasznosíthatják majd – közölte Fekete Gábor akadémikus.

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat