szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

A szoftveróriás brit kutatórészlege arról kérdezte a világ tudóstársadalmát, milyen szoftverek segítenék leginkább a kutatásaikat a közeljövőben.

Velencében rendezett tudósoknak konferenciát a Microsoft, hogy képet alkothasson a kutatók szoftverigényeiről. A kutatók elsősorban az információtermelés növekvő mértékére panaszkodnak. A konferencia céljaként, olyan új eszközök fejlesztése fogalmazódott meg, melyekkel a tudósok képesek a megnövekedett információmennyiségek feldolgozására - írja a BBC.

Ezen eszközök fejlesztése elengedhetetlen lehet például a részecskefizika kutatások által generált több százmilliárd információ feldolgozásához.

Hasonló a helyzet a biológiában, ahol az emberi géntérkép mind alaposabb feltérképezéséből származó információhegyek feldolgozása komoly eredményekhez juttathatja a DNS kutatást, ehhez azonban hatalmas számítókapacitásokra lenne szükség.

A tudóstársadalom mind nagyobb hányada van azon az állásponton, hogy az eddigiekhez képest radikálisan nagyobb mennyiségű számítási művelet elvégzését lehetővé tévő szoftverek fejlesztése kellene. Rugalmas adatbázisok, intelligens keresők vehetnék át a DNS szekvenszerek és a tömeg-színképmérők műveleteinek elvégzését a 21. században.

A kihívásokat technológiai szempontból összefoglaló Stephen Emmott a Microsoft Research Cambridge igazgatója írja „A tudomány 2020-ban” című vitaindító expozéjában: „2020-ra a tudományos világ mélyre ható változásokon megy keresztül az „újfajta tudományok” megjelenésének következtében” .

„A biológiai számítási rendszerek például gyökeresen változtathatják meg az egészségügyi és gyógyszerészeti kutatásokat, ezzel pedig alapjaiban változhat meg a biológiáról alkotott mai tudományos képünk” - mondta a konferencián Emmott.

Új technológiákat remélnek a nanotechnika és a mesterséges kémia - számítógépes modell mely különböző rendszerek szimulációjára képes, a kémiai reakciók működési elveire építve - területein is.

„Megvan rá a lehetőség, hogy 2020 körül a tudományos vívmányok eredményeképpen új gazdasági korszak kezdődjön, hasonlóan az IT forradalom kilencvenes években bekövetkezett robbanásszerű fejlődéséhez” – summázta Emmott.

A konferencia reményt keltő konklúziói ellenére azonban ezek a megbeszélések igen korai stádiumban vannak és hosszú időbe telik még el, az új megoldásokkal operáló szoftverek használatba vételéig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nanotechnológiával készülnek a jövő ruhái

Egy tajvani nanotechnológiai vállalat termékei segítségével megelőzhető az izzadás, a viszketés, sőt, még a kellemetlen szagoknak is búcsút mondhat az, aki – egyelőre meglehetősen sok – pénzt áldoz a nano-ruhákra.

Panoráma Tech

Nanotechnológiával a tartós sörhabért

A frissen csapolt sör elengedhetetlen tartozéka a dús hab, ami azonban túl gyorsan összeesik. Ezen segíthet brit vegyészek új eljárása, amelyet kifejezetten a hab tartósítására fejlesztettek ki.

hvg.hu Gazdaság

Courtois a Microsoft International új elnöke

A Microsoft Corporation a mai nappal Jean-Philippe Courtois-t nevezte ki a Microsoft International elnökévé. Új munkakörében feladata a nemzetközi értékesítési, marketing és szolgáltatási tevékenységek koordinálása lesz.

MTI Világ

Pilóta nélküli gépek repülnek Boszniában

Belgium pilóta nélküli felderítő repülőgépeket küldött kedden Bosznia-Hercegovinába: a hat légieszközt és a hozzájuk tartozó három földi irányítóállomást egy C-17-es óriás szállítógép vitte Tuzlába, amelynek repülőtere a boszniai EU-erőben szolgáló belga alakulatok egyik támaszpontja.

MTI Világ

Magyarok is dolgoznak majd a termonukleáris reaktorban

Remélhetőleg magyar kutatók is dolgozhatnak majd a világ első kísérleti termonukleáris atomreaktorában, az ITER-ben, amely Dél-Franciaországban épül meg - mondta az Atomenergia Kutatóintézet igazgatóhelyettese.