szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

A szoftveróriás brit kutatórészlege arról kérdezte a világ tudóstársadalmát, milyen szoftverek segítenék leginkább a kutatásaikat a közeljövőben.

Velencében rendezett tudósoknak konferenciát a Microsoft, hogy képet alkothasson a kutatók szoftverigényeiről. A kutatók elsősorban az információtermelés növekvő mértékére panaszkodnak. A konferencia céljaként, olyan új eszközök fejlesztése fogalmazódott meg, melyekkel a tudósok képesek a megnövekedett információmennyiségek feldolgozására - írja a BBC.

Ezen eszközök fejlesztése elengedhetetlen lehet például a részecskefizika kutatások által generált több százmilliárd információ feldolgozásához.

Hasonló a helyzet a biológiában, ahol az emberi géntérkép mind alaposabb feltérképezéséből származó információhegyek feldolgozása komoly eredményekhez juttathatja a DNS kutatást, ehhez azonban hatalmas számítókapacitásokra lenne szükség.

A tudóstársadalom mind nagyobb hányada van azon az állásponton, hogy az eddigiekhez képest radikálisan nagyobb mennyiségű számítási művelet elvégzését lehetővé tévő szoftverek fejlesztése kellene. Rugalmas adatbázisok, intelligens keresők vehetnék át a DNS szekvenszerek és a tömeg-színképmérők műveleteinek elvégzését a 21. században.

A kihívásokat technológiai szempontból összefoglaló Stephen Emmott a Microsoft Research Cambridge igazgatója írja „A tudomány 2020-ban” című vitaindító expozéjában: „2020-ra a tudományos világ mélyre ható változásokon megy keresztül az „újfajta tudományok” megjelenésének következtében” .

„A biológiai számítási rendszerek például gyökeresen változtathatják meg az egészségügyi és gyógyszerészeti kutatásokat, ezzel pedig alapjaiban változhat meg a biológiáról alkotott mai tudományos képünk” - mondta a konferencián Emmott.

Új technológiákat remélnek a nanotechnika és a mesterséges kémia - számítógépes modell mely különböző rendszerek szimulációjára képes, a kémiai reakciók működési elveire építve - területein is.

„Megvan rá a lehetőség, hogy 2020 körül a tudományos vívmányok eredményeképpen új gazdasági korszak kezdődjön, hasonlóan az IT forradalom kilencvenes években bekövetkezett robbanásszerű fejlődéséhez” – summázta Emmott.

A konferencia reményt keltő konklúziói ellenére azonban ezek a megbeszélések igen korai stádiumban vannak és hosszú időbe telik még el, az új megoldásokkal operáló szoftverek használatba vételéig.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Nanotechnológiával készülnek a jövő ruhái

Egy tajvani nanotechnológiai vállalat termékei segítségével megelőzhető az izzadás, a viszketés, sőt, még a kellemetlen szagoknak is búcsút mondhat az, aki – egyelőre meglehetősen sok – pénzt áldoz a nano-ruhákra.

Panoráma Tech

Nanotechnológiával a tartós sörhabért

A frissen csapolt sör elengedhetetlen tartozéka a dús hab, ami azonban túl gyorsan összeesik. Ezen segíthet brit vegyészek új eljárása, amelyet kifejezetten a hab tartósítására fejlesztettek ki.

hvg.hu Gazdaság

Courtois a Microsoft International új elnöke

A Microsoft Corporation a mai nappal Jean-Philippe Courtois-t nevezte ki a Microsoft International elnökévé. Új munkakörében feladata a nemzetközi értékesítési, marketing és szolgáltatási tevékenységek koordinálása lesz.

MTI Világ

Pilóta nélküli gépek repülnek Boszniában

Belgium pilóta nélküli felderítő repülőgépeket küldött kedden Bosznia-Hercegovinába: a hat légieszközt és a hozzájuk tartozó három földi irányítóállomást egy C-17-es óriás szállítógép vitte Tuzlába, amelynek repülőtere a boszniai EU-erőben szolgáló belga alakulatok egyik támaszpontja.

MTI Világ

Magyarok is dolgoznak majd a termonukleáris reaktorban

Remélhetőleg magyar kutatók is dolgozhatnak majd a világ első kísérleti termonukleáris atomreaktorában, az ITER-ben, amely Dél-Franciaországban épül meg - mondta az Atomenergia Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

Tovább támad a koronavírus: Koreában durvul a helyzet, Iránban már fiatal áldozatok is vannak - percről percre

Tovább támad a koronavírus: Koreában durvul a helyzet, Iránban már fiatal áldozatok is vannak - percről percre

Nyolc évre eltiltották doppingvétség miatt a kínaiak szuperúszóját

Nyolc évre eltiltották doppingvétség miatt a kínaiak szuperúszóját

Nigériát is elérte az új koronavírus

Nigériát is elérte az új koronavírus