szerző:
BBC

A szoftveróriás brit kutatórészlege arról kérdezte a világ tudóstársadalmát, milyen szoftverek segítenék leginkább a kutatásaikat a közeljövőben.

Velencében rendezett tudósoknak konferenciát a Microsoft, hogy képet alkothasson a kutatók szoftverigényeiről. A kutatók elsősorban az információtermelés növekvő mértékére panaszkodnak. A konferencia céljaként, olyan új eszközök fejlesztése fogalmazódott meg, melyekkel a tudósok képesek a megnövekedett információmennyiségek feldolgozására - írja a BBC.

Ezen eszközök fejlesztése elengedhetetlen lehet például a részecskefizika kutatások által generált több százmilliárd információ feldolgozásához.

Hasonló a helyzet a biológiában, ahol az emberi géntérkép mind alaposabb feltérképezéséből származó információhegyek feldolgozása komoly eredményekhez juttathatja a DNS kutatást, ehhez azonban hatalmas számítókapacitásokra lenne szükség.

A tudóstársadalom mind nagyobb hányada van azon az állásponton, hogy az eddigiekhez képest radikálisan nagyobb mennyiségű számítási művelet elvégzését lehetővé tévő szoftverek fejlesztése kellene. Rugalmas adatbázisok, intelligens keresők vehetnék át a DNS szekvenszerek és a tömeg-színképmérők műveleteinek elvégzését a 21. században.

A kihívásokat technológiai szempontból összefoglaló Stephen Emmott a Microsoft Research Cambridge igazgatója írja „A tudomány 2020-ban” című vitaindító expozéjában: „2020-ra a tudományos világ mélyre ható változásokon megy keresztül az „újfajta tudományok” megjelenésének következtében” .

„A biológiai számítási rendszerek például gyökeresen változtathatják meg az egészségügyi és gyógyszerészeti kutatásokat, ezzel pedig alapjaiban változhat meg a biológiáról alkotott mai tudományos képünk” - mondta a konferencián Emmott.

Új technológiákat remélnek a nanotechnika és a mesterséges kémia - számítógépes modell mely különböző rendszerek szimulációjára képes, a kémiai reakciók működési elveire építve - területein is.

„Megvan rá a lehetőség, hogy 2020 körül a tudományos vívmányok eredményeképpen új gazdasági korszak kezdődjön, hasonlóan az IT forradalom kilencvenes években bekövetkezett robbanásszerű fejlődéséhez” – summázta Emmott.

A konferencia reményt keltő konklúziói ellenére azonban ezek a megbeszélések igen korai stádiumban vannak és hosszú időbe telik még el, az új megoldásokkal operáló szoftverek használatba vételéig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Nanotechnológiával készülnek a jövő ruhái

Egy tajvani nanotechnológiai vállalat termékei segítségével megelőzhető az izzadás, a viszketés, sőt, még a kellemetlen szagoknak is búcsút mondhat az, aki – egyelőre meglehetősen sok – pénzt áldoz a nano-ruhákra.

Panoráma Tech

Nanotechnológiával a tartós sörhabért

A frissen csapolt sör elengedhetetlen tartozéka a dús hab, ami azonban túl gyorsan összeesik. Ezen segíthet brit vegyészek új eljárása, amelyet kifejezetten a hab tartósítására fejlesztettek ki.

hvg.hu Gazdaság

Courtois a Microsoft International új elnöke

A Microsoft Corporation a mai nappal Jean-Philippe Courtois-t nevezte ki a Microsoft International elnökévé. Új munkakörében feladata a nemzetközi értékesítési, marketing és szolgáltatási tevékenységek koordinálása lesz.

MTI Világ

Pilóta nélküli gépek repülnek Boszniában

Belgium pilóta nélküli felderítő repülőgépeket küldött kedden Bosznia-Hercegovinába: a hat légieszközt és a hozzájuk tartozó három földi irányítóállomást egy C-17-es óriás szállítógép vitte Tuzlába, amelynek repülőtere a boszniai EU-erőben szolgáló belga alakulatok egyik támaszpontja.

MTI Világ

Magyarok is dolgoznak majd a termonukleáris reaktorban

Remélhetőleg magyar kutatók is dolgozhatnak majd a világ első kísérleti termonukleáris atomreaktorában, az ITER-ben, amely Dél-Franciaországban épül meg - mondta az Atomenergia Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

Három éremnél jár Hosszú Katinka a vébén

Három éremnél jár Hosszú Katinka a vébén

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Romák integrációja: javuló helyzet

Romák integrációja: javuló helyzet

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót