A fejmozgásra is ügyel az új generációs szemüveglencse

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Új, exkluzív szemüveglencse jelent meg néhány magyar optikusnál. Használata előtt egy speciális géppel vizsgálják meg az érdeklődőt, majd egyénre szabottan készítik el a megfelelő lencsét.

A vizsgálat során figyelembe veszik, hogy az embereknek különbözőek a nézési szokásaik. Például van, aki autóvezetés közben úgy néz a külső visszapillantó tükörbe, hogy a fejét teljesen a tükör felé fordítja: ők a fejmozgatók. Másoknál szinte észrevétlen ez a mozdulat, mert csak a szemükkel pillantanak a tükörre: ők a szemmozgatók. 

A két típusú nézés között hatalmas a különbség, és az új lencsét ehhez az eltéréshez igazítják. Aki nézés közben a fejét mozdítja, annak nincs szüksége arra, hogy a lencse egész felülete az éles látáshoz szükséges dioptriájú legyen. A szemmozgatóknak viszont szükséges, hogy a lencse egész felülete biztosítsa az éles látást.

Seper Éva optikus elmondta, korábban csak olyan lencse volt, amelyet a kerethez igazítottak, januárban viszont néhány üzletben megjelent az új, exkluzív lencse.

Az országban 40, ebből Budapesten körülbelül 10-15 gépen vizsgálják a szemüveghasználók tekintési szokásait. A lencse gyártása előtt speciális vizsgálaton kell átesni. Egy asztalra helyezett gép elé kell ülni, s a vizsgálat során kiderül, hogy valaki a fejével fordul a fény felé vagy csak a szemével. A mérési eredményeket az optikus a megrendelő laphoz mellékeli és ennek alapján készül el a lencse.

A lencse különösen a 40 éven felettiek számára hasznos, azoknak, akiknek már olvasószemüvegre is szükségük van. Számukra korábban csak a hagyományos bifokális lencse volt elérhető. Ezt a lencsét úgy készítik, hogy kettéválasztják a felület, amelynek egyik felével csak távolra, a másikkal csak közelre lehet látni.

Az új lencse ára egyelőre borsos, de a komfortérzet és a megszokási idő rövidsége (pár nap) miatt biztosan sokan keresik majd.