szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az érrendszeri betegségeket hanghullámokkal kezelő orvosi műszer kifejlesztéséért Nashwan Khaled lett az idén az év feltalálója Magyarországon; az elismerést hétfőn adták át Budapesten.

A jemeni származású, 16 éve Magyarországon élő pécsi orvos szerkezete szerepelt a hazai feltalálók munkái közül a legsikeresebben az idei nemzetközi találmányi kiállításokon, ezért érdemelte ki ő a vándorserleget, és az első helyezettnek járó elismerést - mondta a Magyar Feltalálók Egyesületének (MFE) főtitkára.
 
Vedres András kifejtette: az idén kilenc nemzetközi találmányi kiállításon - például Szöülban, Moszkvában, Párizsban - összesen 70 téma bemutatásával szerepeltek magyarok, és 79 díjat sikerült elnyerniük. Az év feltalálója-díj nyertese három helyszínen is aranyérmet kapott.
 
Az MFE főtitkára, akit májusban négy évre választottak meg a 83 tagországot tömörítő Nemzetközi Feltalálók Egyesületének elnökévé, a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország az európai uniós államok között átlagon felüli teljesítménnyel szerepel a találmányok hasznosításában. Szemben az átlagos 5-10 százalékkal, a Magyarországon feltalált új tárgyak 20 százalékát sikerrel hasznosítják - hangsúlyozta.
 
Vedres András hozzátette: a "találmányi marketing üdvös eredménye" mellett nem szabad elhallgatni azt a szomorú valóságot, hogy Magyarország az új találmányok számát tekintve világviszonylatban a fejlődő országok mellett szerepel.
 
Míg az 1980-as években évente 500 találmányt jegyeztek be Magyarországon és 30-at Dél-Koreában, addig 2006-ban itt 69 volt a találmányok száma, a távol-keleti országban pedig 1800 - mutatott rá.
 
Nashwan Khaled, aki az idei hazai díjazottak között - például egy aerobik-roller, egy papírbili, egy, a gyermekek számára készített gyógycipő és egy mobil hulladék-feldolgozó készülék feltalálója előtt - első helyezést ért el, elmondta, a perifériás érszűkület kezelésére szolgáló találmányát három éve használják a magyar betegek gyógyítására.
 
Több száz beteget kezeltek már eddig is az ország kilenc helyszínén lévő érszűkület-terápiás centrumban a találmánnyal, amely a különféle hanghullámok speciális mozgásával gyógyítja a sérült szerveket - tette hozzá, jelezve: 25 millió forintot érő készülékére már külföldről is van érdeklődés.
 
A sajtótájékoztatón megjelent Nashwan Khaled egyik egykori betege is, aki a helyszínen mondott köszönetet azért, hogy elmúltak panaszai. A nyugdíjas tanár az elmondta, hogy négy alkalommal kezelték az ultrahangos készülékkel, ez elég volt ahhoz, hogy újra fájdalom nélkül tudjon járni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!