szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók sütőélesztő sejtjeit olyan hatékony bioszenzorrá építették át, amely a szó szoros értelmében képes "kiszagolni" a robbanószert.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Amint az élesztő sejtjei a dinitrotoulol nevű robbanóanyag nyomát érzékelve világító zöld színűre változnak. A folyamat egyelőre csak mikroszkóp alatt látható, de a tudósok meggyőződése, hogy módszerük a hétköznapi gyakorlatban is működik, - írja a wissenschaft.de. elnevezésű tudományos hírportál.
 
A német tudományos portál a Nature Chemical Biology című amerikai lap alapján számolt be arról, hogy a biotechnológusok szaglással látták el az élesztőgombát, amely egyébként csak az emlősök sajátja. Ehhez a kutatók egész sor gént építettek be az egysejtűbe. Közöttük szerepeltek az úgynevezett receptorok, amelyekben az illatanyag felismerő fehérjék öröklési anyaga található. A szakemberek végül a mesterséges szaglást egyfajta kontroll lámpával kombinálták.

Ez azt jelenti, hogy amint a különböző fehérjék alkotta jellánc érzékeli egy illatanyag jelenlétét, az élesztő sejtek egy zölden világító fehérjét képeznek, ami a megfigyelőnek mutatja a megfelelő anyag jelenlétét. A pótlólagosan beépített öröklési anyagok tervét úgy alakították, hogy viszonylag kevés ráfordítással sok különböző receptor típust lehet a sejtekbe építeni.
 
Az első laboratóriumi tesztek azt bizonyították, hogy a parányi bioszenzorok működnek. A beépített receptoroktól függően reagáltak a csekély koncentrációjú vanilinra, a citrus gyümölcsökben megjelenő citronellalra, és más vegyi tesztanyagokra. A szaglászó élesztősejtek a kutatók szerint a jövőben arra is alkalmasak lehetnek, hogy felderítsék a betegséget okozó fehérjéket, és így hasznosak lehetnek a gyógyszergyártásban - írja a német tudományos portál.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!