szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mégsem olvadnak el a gleccserek 2035-ig a Himalájában, tévedtünk - ismerte el az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnöke, Jean-Pascal van Ypersele.


A 2035-ös dátum az egyik IPCC-dokumentumban szerepelt, amely 2007-ben készült, és az AR4 kódnéven ismert. Időközben számos tudós kétségeit fejezte ki az olvadás időpontjával kapcsolatban. Most Ypersele elismerte, hogy tévedtek, és felülvizsgálják az adatot.

Az alelnök ugyanakkor hangsúlyozta a BBC-nek, hogy egyetlen tévedés egy 3000 oldalas anyagban nem teszi hiteltelenné az egész dokumentumot.

"Néhányan meg fogják próbálni, hogy ezzel tegyék hiteltelenné az IPCC-t" - jegyezte meg a vezető, ám szerinte ha őszintén feltárják és kijavítják a hibát, akkor az inkább erősítheti a szervezetbe vetett bizalmat. "Mindez azt is bizonyítja, hogy képesek vagyunk tanulni a hibáinkból" - tette hozzá.

Gleccser az Alpokban - itt a jég szennyezettsége látszik inkább
© AP
 A BBC utánanézett, hogy miként kerülhetett az IPCC-jelentésbe a 2035-ös dátum. Előszört egy indiai gleccserkutató, Syed Hasnain beszélt erről a New Scientist magazinnak adott 1999-es interjúban. Ezután a WWF környezetvédő szervezet idézte az adatot 2005-ben,  amit 2007-ben megismételt iARA4-nek rövidített jelentésében az IPCC is.

Egy másik magyarázat szerint egy 1996-os tanulmány félreolvasása miatt került be a köztudatba a 2035-ös dátum, mivel abban a tanulmányban 2350-ről van szó. Az AR4 egyébként ezt állítja: "A Himalája gleccserei gyorsabban húzódnak vissza, mint a Föld bármely más pontján lévők... annak a valószínűsége, hogy 2035-re vagy talán még hamarabb eltűnnek, igen nagy".

A mostani vita a koppenhágai klímacsúcs előtt bontakozott ki, de Indiában már tavaly egymásnak veselkedtek a gleccserkutatók, akik nem tudtak megegyezni abban, hogy mikor tűnhetnek el a jégfolyamok a Himalájáról. Decemberben négy klímakutató levelet is írt a Science magazinnak, hogy a 2035-ös elolvadás teljesen kizárt.

Jeffrey Kargel, az Arizonai Egyetem kutatója szerint mindez egyszerűen elképzelhetetlen, hiszen a Himalájában a jégréteg általában 2-300 méter vastag, de egyes esetekben 400 méter is lehet. Kargel szerint még ha évente egy vagy két méter olvadna is el, akkor sem tűnhetne el negyedszázad alatt a több száz méter vastag jégtakaró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak

A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome