szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A bonni központot az is messziről felismeri, aki még sohasem járt arra.

A bonni központot az is messziről felismeri, aki még sohasem járt arra. Az impozáns épületeket hatalmas, jellegzetes színű T betűk díszítik, az autóút feletti összekötő híd oldalán is magenta fények kergetik egymást, és akinek még ez sem lenne elég, a villamos megállóját is a távközlési óriáscégről nevezték el.

A párórás látogatáson a közeli és a távolabbi jövő elképzeléseit mutatták be. Az utóbbiakat a T-Gallery elnevezésű „kiállítás” foglalja össze, ahol a kísérleti fázisban lévő termékekkel és szolgáltatásokkal felszerelt lakást, munkahelyet és közlekedési helyzeteket alakítottak ki.

Mielőtt beszámolnánk a távoli jövő ötleteiről, nézzük, mi az, ami gyakorlatilag már most is elérhető. Egy speciálisan felszerelt mikrobuszban ki lehetett próbálni, mire képes a következő generációs mobil adatforgalom. A negyedik generációs LTE (Long Term Evolution) a 20 MHz-es tartományban működik és másodpercenként 100 Mbites le-, illetve 40 Mbites feltöltési sebesség érhető el vele. A tesztúton végigszáguldottunk Bonn főútjain, miközben videokonferencia kapcsolatban voltunk a Telekom központjával, és HD felbontású videó stream-et néztünk. A technológia tehát készen áll, a kérdés csak az, hogy kinek és milyen áron lesz szüksége ilyen mobil-adatátviteli sebességre.

A távolabbi jövő lehetséges fejlesztéseit a nagyközönség és a vetélytársak érdeklődő szemei elől elzárt T-Galleryben gyűjtötték össze, ahol tilos a fényképezés és a filmezés. Több német nagyváros után Bonnban is felépítettek egy futurisztikus tárlatot, ami azt mutatja be, milyen szerepet fognak játszani a különböző élethelyzetekben a mindent összekötő kommunikációs megoldások.

Láthattuk, hogy milyen egyszerűen, akár hangutasításokkal is vezérelhetjük az intelligens otthonunkat. Ha elfelejtettük, akkor távolról is lekapcsolhatjuk a világítást vagy beállíthatjuk egy tévéműsor felvételét. És ha már az IPTV-nél tartunk, bemutatták, hogy a megfelelő információkkal ellátott filmek nézése közben akár Google kereséseket is indíthatunk az éppen látottak alapján. Ha például megtetszik egy étterem vagy szálloda, ahol a film játszódik, egy gombnyomással részletes információt, esetleg akciós ajánlatot kaphatunk.

A T-Gallery alapján nagy reményeket fűznek a néhány mobilban már megjelent, de elég lassan terjedő NFC (Near Field Communication) technológiához. A bemutatón vonatjegyet lehetett rendelni és kifizetni úgy, hogy egyszerűen csak a pénztár pultra helyeztük az NFC modullal felszerelt telefont. A gyors és kényelmes megoldásnak persze előfeltétele, hogy a magunk mellé tett mobilnak ne keljen lába pillanatok alatt.

Ugyanezzel a technológiával a vonaton vagy a gépkocsiban is csatlakozhatunk az internethez, és azon keresztül otthoni vagy munkahelyi hálózatunkhoz. Az pedig már nem is volt meglepő, hogy kedvenc filmünk nézését útközben ott tudtuk folytatni, ahol előző este otthon abbahagytuk.

Az autós navigációnál is előtérbe kerül a hangvezérlés, ami azért továbbra sem hibátlan, a német akcentussal kiejtett angol utasításoknál időnként elbizonytalanodott a gép, és arra már gondolni sem mertünk, mit kezdene a magyar nyelvvel. Arra azonban például remekül használható, hogy ha útközben látunk egy szép épületet vagy éttermet,  egyszerűen csak megkérdezzük: „Mi ez?”, és az internetről lekérdezett információkat máris felolvassa a rendszer. A bemutatott navigációs összeállítás érdekessége, hogy a gépkocsira szerelt kamerák képeit is össze tudja hasonlítani az interneten található fotókkal, így olyan objektumokról is kaphatunk információkat, amelyek nem szerepelnek az érdekes pontok adatbázisában.

A T-Gallery sok megoldása csak kísérlet, a jövő lehetséges kommunikációs szolgáltatásainak próbálgatása. Az idő és a felhasználók fogják eldönteni, mi lesz az elkövetkező évtized slágeralkalmazása. Talán a bemutatón még csak ötletként elhangzott „társkereső” lesz az egyik ilyen népszerű újdonság. Ez a már említett gépkocsiba épített kamerák képét vetné össze a Facebookban tárolt profil képekkel. Így ha útközben meglátunk egy csinos lányt vagy egy jóképű fiút, akkor csak meg kell kérdeznünk „Ki ő?”. Ha az illető szerepel a Facebookban, és a rendszerünknek sikerül azonosítania, azonnal megtudhatjuk, van-e esélyünk, ha randevúra hívjuk, ahol azután a kapott információk alapján már kedvenc filmjéről vagy hobbijáról tudunk vele beszélgetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!