szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-Amerika legősibb, mintegy tizenkétezer éves kötél- és textilmaradványait azonosították szénizotópos kormeghatározással amerikai szakemberek.

A különleges leleteket harminc évvel ezelőtt fedezték fel a perui Andok egyik barlangjában, és bár a mellettük talált tárgyakról egyértelműen bebizonyították, hogy tizenkétezer évesek, a textil- és kötélmaradványok pontos korát csak most sikerült meghatározni - mondta a kutatás vezetője, Edward Jolie, a pennsylvaniai Mercyhurst College régésze.

A legújabb szénizotópos kormeghatározási eljárás eredményei szerint az anyagdarabok 12 100-11 080 évesek - ismertette a kutatócsoport eredményeit az EurekAlert tudományos hírportál. "A textilek kormeghatározásával sikerült bebizonyítanunk azok ősi eredetét, és segített pontosítani az Andok magasan fekvő területeinek meghódítására irányuló első portyázások időpontját" - mondta a szakember.

A textilmaradványok között lévő szövetdarabokat valószínűleg táskaként, vagy a barlang falainak, aljának beterítéséhez, esetleg ágyneműként használhatták az alacsonyabban fekvő területekről a magaslatok felfedezésére induló első portyázók. Ezeknek a periodikus felfedező körutaknak a nyomán születtek meg később az első települések, amelyeket a felmelegedés és a gleccserek visszahúzódása miatt feljebb költöző telepesek hoztak létre.
 
A Current Anthropology című folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmány szerint a barlangban talált növényi maradványokból arra lehet következtetni, hogy a területen szövéssel is foglalkoztak. Ami azt jelentheti, hogy az első magaslati portyázók között nem csupán férfiak, hanem nők is voltak. A szakemberek szerint ennek az alátámasztásához további vizsgálatokra lesz szükség.

A mai Peru területén a Kr.e. 14-13. századtól gyűjtögető, halászó-vadászó életmódot folytató népek éltek. A térségben az első földművelő kultúrák megjelenésére utaló leletek a Kr.e. 7. évezred első feléből származnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

Gyalog az Amazonas folyó mentén

A világon elsőként gyalogolta végig az Amazonas folyó teljes hosszát egy brit férfi, aki a 859 napnyi túra után hétfőn érkezett meg az Atlanti-óceán észak-brazíliai partjaihoz.

MTI Tech

Elefántok éltek Dél-Amerikában

Az elefántok mintegy 45 ezer éve jelen voltak Dél-Amerikában, ezt bizonyítja egy elefántfog-fosszília meghatározása. Az ősmaradványt az Amazonas-őserdőben, Brazília északi részén találták - számolt be róla a Folha de Sao Paulo című napilap.