szerző:
hvg.hu

A kormányzati állítással szemben, a mobil és internetszolgáltatók adott esetben nem titkolják a biztonsági szolgálatok elől, hogy ki kit hív és milyen üzenetet küld el kinek a megfigyelt mobiljáról. A Skype és társai ellen azonban törvénnyel is tehetetlen.

A terrorizmus elleni harcra hivatkozással csütörtökön a kormány elfogadott egy, a "megelőzést és az információáramlást segítő" törvény-, illetve alkotmánymódosító csomagot. Ha a pakk átmegy a parlamenten, adott esetben állandó  bankszámlaellenőrzést tenne lehetővé, de azt is, hogy az információs csatornák korlátozását rendeljék el. Valamint - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter  - a magánszektor által kódolt adatszolgáltató eszközöket (telefon, net) is ellenőrzés alá kell vonni ennek érdekében.

Ehhez még meg kell írni a szükséges törvényt, de ha az meglesz (és ez biztosan így alakul), akkor a teljeskörű telefonos és internetes "lehallgatás" voltaképpen egyszerű rutinfeladattá válik. Ez gyakorlatilag, bírói felhatalmazással ma is így van, de a belügyminiszter szerint az új szabályozással azt az akadályt is eltakarítják majd az útból, hogy "van olyan szolgáltató", amely az említett forgalmát titkosítja - és erre eztán nem lesz lehetőség.

Pintér Sándor szerint a szigorítással eltakarítják az útból azt az akadályt hogy van, aki nem teljesen működik együtt...
©

A bejelentéseket követeően a szektor több szolgáltatóját is megkerestünk ez utóbbival kapcsolatban: ugyan árulák már el, melyikükről beszélhetett a miniszter. Egyikük sem tudott olyan hazai szolgáltatóról, amelyik adott esetben  - tehát: kellő jogi felhatalmazással érkező titkosszolgák felszólítására - ne adna hozzáférést a kért csatornákhoz, adatokhoz.

Titkosítani ugyanis nem a szolgáltatók titkosítják a forgalmukat a felderítők-lehallgatók elől, hanem azok a cégek, melyek a sokak által használt, ún OTT (over-the-top) alkalmazások, gyártói. A Viber, Skype, WhatsApp stb. azonban nem olvasható-látható a szolgáltatók által sem. Ezek a programok amúgy is sok borsot törnek a hagyományos GSM-szolgáltatók orra alá, mivel jelentős bevételkiesést okoznak náluk azzal, hogy az ingyenesen használható programokkal ugyanúgy lehet telefonálni - üzenetet küldeni, mint a "klasszikus" mobilon. Egyszerű internetes adatforgalomként jelennek meg a GSM -álózatokon, s mivel lényegesen olcsóbak így a felhasználó számára, népszerűségük folyamatosan nő.

©

Nota bene: a hazai mobilhálózatokat eleve úgy tervezték, hogy a polgári titkosszolgálat - megfelelő felhatalmazás birtokában - hozzáférhessen mindenhez, ami hang-, és adatszolgáltatásként a Telekom, Telenor, Vodafone hálózatán kereszül megy. Mivel azonban az említett szolgáltatóktól gyakorlatilag függetlenül írt és működő internet alapú hangszolgáltatás megerősödött - és a mobilszolgáltatók, ahogyan az egyik forrás fogalmazott: "ez esetben csak csövek", önmagában az, hogy a kormány több titkosszolgát küldene a mobilszolgáltatókhoz, a felvázolt teljeskörű betekintésre nem nyújt majd megoldást.

Ha eggyel magasabb szinten is, de lényegében erről szól az Apple vs. FBI erőfitogtatás és per is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Retteg, hogy munkahelyén kóklernek nézik? Akkor talán imposztorszindrómában szenved!

Retteg, hogy munkahelyén kóklernek nézik? Akkor talán imposztorszindrómában szenved!

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos

Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő