szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint a következő évtized első felében már a vákuumvasúttal tehetjük meg a Budapest–Brno-távolságot. 20 perc alatt.

A 2016-os év egyik legnagyobb, Közép-Európát érintő technológiai szenzációja volt, hogy az amerikai Hyperloop Transportation Technologies (HTT) bejelentette: a Budapest–Bécs–Pozsony-útvonalon építené meg a hipergyors vákuumvasutat. A csőben közlekedő jármű alig 10 perc alatt tenné meg a távolságot, ami újraértelmezné a vasúti személyszállítást.

A Wired beszámolója szerint a bejelentés után most egy fontos mérföldkőhöz érkezett a projekt. A cég – amely a szlovák kormánnyal közösen dolgozik a vasút megvalósíthatósági tervein – újabb megállapodást írt alá, ezúttal Brno városával. Az elképzelések szerint a HTT Pozsonyt kötné össze a Csehország déli részén fekvő várossal, ezzel pedig 10 percre rövidítené le a 130 km hosszú szakasz jelenleg 90 perces vasúti közlekedését.

©

Mindez azt is elentené, hogy Budapestről Bécsen majd Pozsonyon keresztül Brnoig mintegy 20 perc lenne az út. Csak hozzávetőlegesen: autóval mindez 3 óra 26 percig, vonattal pedig – a MÁV honlapja szerint – nagyjából 4 óra 11 percig tart.

A korábbi tervek szerint 2020-ra vagy 2021-re épülhet meg a Budapest-Bécs-Pozsony szakasz, vagyis leghamarabb 3-4 év múlva utazhatunk majd vele – teljesítményéhez képest fillérekért. Hogy a Brno-Pozsony szakaszt is ez idő alatt, vagy csak a három főváros összekötése után építenék meg, azt egyelőre nem tudni, de ha párhuzamosan készülne a két vonal, Budapestről már 2021-ben is így mehetnénk Csehországba. Az első igazi prototípus azonban már az év végére megépülhet, kérdés, hogy Kaliforniában vagy Szlovákiában.

©

Egy teszten egyébként már túl van a hipergyors vákuumvasút – sikerrel. A május közepén elvégzett próbaút után május végén azt is megmutatta a HTT, milyen lesz a készülő szerelvény utastere.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!