szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három csapatot is ráállított a Google a mai különleges főoldali "grafikájának" össszerakására. Az interaktív animáció egy játék, annak apropóján készült, hogy 50 éve léteznek programozási nyelvek gyerekeknek. Nem egyszerűen egy nyúllal és répával aranyossá tett Google-feliratról van szó, egy komplett oktatójáték került a kereső főoldalára.

A Google főoldalára került játék lényegében úgy működik, mint mindenki kedvenc építőkockája: az elénk tárt elemekből kell összelegózni a fehér nyúl útját úgy, hogy megszerezze az összes répát. Észre sem veszi az ember, de játék közben elsajátítja a programozók által is használt kódolási szemlélet alapjait – akár 56 éves, akár 36, akár 6 – éppen ez a gyerekeknek szánt programozási nyelvek lényege. Amilyen hasznos a játék olyan egyszerű, nem igényel semmilyen előképzettséget, már kezdheti is vele a játékot/munkát a Google kereső főoldalán. (És hazaérve feltétlenül mutassa meg a gyereknek is.)

Az interaktív Google-logó készítői a Scratch nevű programozási nyelvet használták fel, ezt használják például Magyarországon is az egyedülálló sikereket elérő Logiscoolban, ahol könnyed, játékos módon tanítják a programozást általános és középiskolásoknak.

Hogy a kódolási szemlélet elsajátítása miért rendkívül fontos gyerekként és felnőttként is – annak is, aki egyébként sosem lesz programozó –, arról elég meggyőző érveket talál Dobó Mátyással készült interjúnkban. A szakember azt mondja:

nagyon szomorú lenne kimondani, hogy ennek az országnak nincs perspektívája.

Akár gyerekként, akár felnőttként szeretne ilyen ismereteket elsajátítani, nemrég összegyűjtöttünk jó néhány olyan lehetőséget, amelyet kihasználva otthonról, ingyen tanulhat meg kódolni: itt talál hasznos alkalmazásokat és weboldalakat programozni tanuláshoz, gyerekeknek és felnőtteknek valókat egyaránt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!