szerző:
hvg.hu

A Soulseek 1999-ben indult, és még a vészterhes időkben – amikor bezárták a Napstert és a társait – is talpon tudott maradni. És még most is működik.

Aki emlékszik még arra, hogy milyen is volt a 2000-es években internetezni, és mik is voltak az akkori trendek, annak egész biztosan ismrősen csengenek az olyan nevek, mint a Napster, a Kazaa vagy a Limewire. Ezek voltak ugyanis az első fájlcserélő szoftverek, amelyeken keresztül zenéket, filmeket oszthattak meg egymással a felhasználók. Ezek mára eltűntek, a helyüket pedig az uTorrent vette át, van azonban egy kliens, ami a mai napig is tartja magát.

A Gizmodo beszámolója szerint a Soulseek a mai napig is köszöni, él és virul. A programot 1999-ben készítette Nir Arbel, aki nem mellesleg dolgozott a Napster eredeti változatán is. Ennek köszönhetően a működési elve is hasonló. A Soulseeken kezdetben techno és dance zenékkel lehetett "kereskedni", később azonban ritka és különleges zenék is megjelentek, így a zenerajongók nagy kedvencévé vált a platform, ahol a legritkább zenéket is meg lehet találni.

Van, aki már több mint 10 éve használja és eddig mintegy 32 ezer fájlt osztott meg. De van olyan felhasználó is, akinek mintegy 600 GB letölthető adata áll a többiek rendelkezésére. A klienst azonban nemcsak ez tartja össze, hanem maga az egyszerűség, amiért a felhasználók kifejezetten hálásak.

©

A kliensben különböző szobákat hoztak létre a csevegéseknek, ahol azonban meglehetősen nagy a "zaj", a spam linkekig bármi előfodulhat. Ezzel szemben a privát szobákba csak meghívás alapján lehet bekerülni, cserébe viszont "csendes". Van, aki mély barátságot kötött a többi felhasználóval, és évente egyszer összejár más Soulseek-felhasználókkal. Sőt, van, aki a platformon találta meg élete párját.

©

Amiért a Soulseek ilyen sokáig életben maradhatott, az az alacsony felhasználói szám. 2003-ban például nagyjából 100 ezren használták, míg a Kazaa körülbelül 60 millió felhasználóval rendelkezett. Az amerikai zeneipar érthető módon utóbbi típusú fájlmegosztókat igyekezett levadászni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló programokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció