szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Taroltak a lézerfizikusok az idei fizikai Nobel-díj átadásán. Ezúttal három kutató kapta meg a legmagasabb tudományos elismerést.

A lézerfizika területén elért úttörő munkájuk elismeréséért, és a tudomány egy régi nagy álmának megvalósításáért jár a kutatóknak az idei fizikai Nobel-díj – hangzott el kedden délelőtt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása, amikor bejelentették az idei fizikai Nobel-díj nyerteseit. A hétfőn átadott fiziológiai és orvostudományi elismeréshez hasonlóan ezt a kitüntetést is több kutató kapta meg egyszerre.

A döntés értelmében Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland munkája érdemelte ki idén a legmagasabb tudományos elismerést.

©

Arthur Ashkin az optikai csipeszek (optical tweezers) megalkotásáért kapta meg a Nobel-díjat. A rendszert – amely egy olyan optikai csapdát jelent, amely a lézersugárzás segítségével képes töltetlen részecskéket csapdába ejteni – még 1970-ben dolgozta ki a tudós, amelyből az atomfizika, a biológia és a biofizika kutatásai is jelentős mértékben profitáltak. Az optikai csipesz segítségével a kutatók képesek a vírusok, baktériumok és más élő sejtek vizsgálatára és manipulálására anélkül, hogy károsítanák őket.

Az Akadiémia szerint Ashkin felfedezésével valósággá vált a tudományos fantasztikum: az optikai csipeszeknek köszönhetően a fény segítségével mozgatni lehet a megfigyelt "tárgyat". A világ számos laboratóriumában lehetővé vált többek között a DNS vagy épp a sejtek belső működésének tanulmányozása is.

©

De nem kevésbé jelentős Gérard Mourou és Donna Strickland munkája sem. A két tudós által kifejlesztett úgynevezett fázismodulált impulzuserősítés (Chirped Pulse Amplification, CPA) az emberiség által eddigi legrövidebb és legintenzívebb lézerimpulzust létrehozását eredményezte, amely új kapukat nyit nemcsak az orvosi, de az ipari felhasználás területén is.

A lézerimpulzusok segítségével az eddiginél sokkal prezízebben lehet lyukakat vágni, vagy valamit kivágni egy adott anyagból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!