Balogh Csaba
Balogh Csaba

Korlátlan telefonálást, sms-ezést és mobilnetezést is ígér egyik új tarifája előfizetőinek a Telenor. Egy olvasónk szerint a korlátlanság a netezés esetében nem igaz. Utánajártunk.

A héten vezette be öt új díjcsomagot kínáló Blue+ tarifacsaládját a Telenor. A Blue+ XXL csomagra előfizetőknek a beszélgetés, a belföldi mobilnetezés és SMS-küldés egyaránt korlátlan – hirdeti a szolgáltató.

A kisbetűs részben azonban az is olvasható, hogy „a Telenor Blue+ XXL tarifacsomag napi 35 GB adatforgalmi limitet tartalmaz”. Ennek túllépése ráadásul nem lassítással jár, hanem „amennyiben az Előfizető az adott napon 35 GB-ot meghaladó adatforgalmat generál, akkor [...] a Telenor 1000 Ft napidíjat jogosult kiszámlázni azon napokra, amikor az Előfizető a meghatározott limit felett adatmennységet használt fel”. Tehát minden ilyen napra +1000 forintot számláz ki a „korlátlan” díjcsomagját havi 18 990 forintért kínáló szolgáltató.

A Telenor sajtóosztályán elmondták, mivel ez egy egyértelműen mobilos („kisképernyős”) felhasználásra kínált csomag, nem számít úgynevezett „fair usage”-nek, azaz méltányos felhasználásnak, ráadásul nem is túl életszerű, hogy valaki napi 35 gigánál is több adatforgalmat bonyolít rajta. Ami kétségtelenül igaz: nem lehetetlen küldetés, de kifejezetten törekedni kell rá.

Ám nagy kérdés, hogy ennek fényében miért hívják „korlátlannak” a láthatóan egészen konkrét korlátot magában foglaló mobilnetet. Kis képernyős használat mellett, a szerződés aláírásával elfogadott, magáncélú felhasználási formában egyszerűen nem lehet 35 GB-nál több adatot forgalmazni – érvelt kérdésünkre a Telenor sajtóosztálya. Utánanéztünk különböző szakértői becslésekben, és az érv megállja a helyét: ha valaki 1080p (Full HD) felbontásban néz például YouTube-ot, akkor sem forgalmaz 1,2-1,4 GB-nál több adatot egy órában. Ha tehát valaki napi 24 órában videókat nézeget a telefonján – ami már eleve abszolút nem életszerű forgatókönyv –, még akkor sem jut túl naponta 34 GB forgalmon.

Könnyen belátható, hogy aki ennél többet fogyaszt, az jó eséllyel nem a szerződésben rögzített céllal/módon használja a szolgáltatást. Ezzel együtt a Telenor hajlandó változtatni: a szolgáltató képviselője elmondta, ha azt látják, hogy ez a technikai limit valamiért mégis tömeges problémát okoz, akkor felülvizsgálják majd a feltételeket. Elmondta: nem az ezresek begyűjtése a céljuk, hanem egy fair szerződéses viszony kialakítása. Az olyan eseteket szeretnék megelőzni, hogy valaki egyetlen magáncélú előfizetés vásárlásával az egész háztömböt ellássa internettel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját