szerző:
hvg.hu

A CIMON nevű mesterséges intelligencia nemrég került a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére, a német űrhajós Alexander Gerst pedig rögtön ki is próbálta.

Még az év elején derült ki, hogy a Nemzetközi Űrállomás személyzete egy újabb taggal bővül. Egész pontosan a CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) nevű mesterséges intelligenciával, a mi képes repülni, és pont úgy működik (illetve persze egy kicsit jobban), mint a földi digitális asszisztensek. Az IBM által fejlesztett eszköz azóta már felkerült az ISS feldélzetére, pénteken pedig egy videót is közzétett az Európai Űrügynökség, hogy láthassuk, pontosan hogyan működik a szerkezet.

A videó alapján CIMON megérti a parancsokat, és képes azokra a megfelelő módon reagálni. A készüléket arra tervezték, hogy segítse az asztronauták munkáját, így például a különböző szerelési feladatokban ad tanácsot, elmagyarázva lépésről lépésre, hogy pontosan mi a teendő. Ilyen funkciója van az Amazon Echo Show-nak is, ami hasonló módon dolgozik, csak az főzésnél az ételkészítés lépéseit magyarázza el.

Az IBM szerint CIMON-t minden olyan tulajdonsággal felruházták, amit a scifikből ismerünk. A nyelvi készségei olyanok, mint C-3PO-é, úgy beszélget mint Marvin a Galaxis útikalauz stopposoknak című műből, olyan aranyos, mint Wall-E, és olyan technológiai tudással bír, mint HAL a 2001: Űrodüsszeia című filmben. Persze mindezt a gonosz én nélkül.

Az IBM viszont ez utóbbi hasonlat kapcsán még egy easter egget (meglepetést) is elrejtett CIMON-ban: amikor arra kéri őt Alexander Gerst űrhajós, hogy "nyissa ki a zsilipkaput", CIMON úgy válaszol: "Sajnálom, sajnos nem tehetem meg". Ez a párbeszéd zajlott le a 2001: Űrodüsszeia című filmben is az űrhajós Dave, és a mesterséges intelligencia, HAL között.

CIMON egyébként rendben működött, a zenelejátszással viszont akadt némi probléma. Az eszközt úgy tervezték,h ogy felismerje Gerst érzéseit, valamint felismeri őt és beszélgetésbe elegyedik vele. Sokáig viszont nem lesznek együtt, Gerst ugyanis januárban visszatér a Földre, CIMON pedig az ISS fedélzetén marad.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be