szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy német vegyész, Friedlieb Ferdinand Runge születésének 224. évfordulója előtt tiszteleg mai, különleges logójával a Google kereső.

1795-ben éppen ezen a napon látta meg a napvilágot Friedlieb Ferdinand Runge, Hamburg közelében. Az evangélikus lelkész családjába született fiú hamar érdeklődést mutatott a kémia iránt, és már nagyon fiatalon kísérletekbe kezdett ezen a területen. Az egyik ilyen kísérlet alkalmából véletlenül nadragulyakivonat fröccsent a szemébe, ez vezetett első felfedezéséhez: rájött, hogy az anyag tágítja a pupillákat.

Egy évtizeddel később, már a jénai egyetemen vetette fel egyik tanárának, a vegyész-feltaláló Johann Wolfgang Döbereinernek, hogy annak egyik barátja előtt szívesen demonstrálná tudományát, benne ezt a kísérletet is. Ez a barát Johann Wolfgang von Goethe volt. Az író-költő-grafikus-természettudós-jogász-politikust lenyűgözte a 25 éves vegyésztanonc tudománya, és egy csomagnyi nyers kávébabot adott Runge-nak, mondván elemezhetné annak kémiai összetételét is. Goethe kérése maradandó nyomot hagyott a világban, Friedlieb Ferdinand Runge ugyanis nem sokkal később sikeresen izolálta a ma koffeinként ismert anyagot.

[Szinte biztos, hogy eddig ön is rossz időpontban itta meg a napi első kávéját]

Az analitikai kémia mestere nem sokkal később kőszénkátrányból állított elő fenolt és anilint, majd a malária kezeléséhez is alkalmazott kinint, de előállt egy módszerrel ahhoz is, hogy cukorrépából ki lehessen nyerni a cukrot.

Az 1867-ben, 73 éves korában meghalt tudós legtöbbek életében talán mégis a koffein révén hagyott nyomot – ezért helyezte ma kávés kontextusba a kereső logóját a Google. De azért érdemes felfigyelni a valószínűleg nadragulya hatása alatt álló macskára is.

További különleges Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne a napi logók mögötti történetről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rogán Antal még mindig többet keres Orbán Viktornál

Rogán Antal még mindig többet keres Orbán Viktornál

Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Radar360: Komoly tüntetések Minszkben és Bejrútban

Radar360: Komoly tüntetések Minszkben és Bejrútban