szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megváltást hozhat a légszennyezettség, különösen a magas szállópor-koncentráció miatt egyre nagyobb számban szenvedő lakosság számára az az okosablak, melyet kínai kutatók fejlesztenek. A nagyméretű, átlátszó ablakokhoz alkalmazható technológia megváltoztatja a fény intenzitását, miközben hatásosan szűri a szmogban lévő finomszemcsés anyagot.

Az egyszerű, oldatalapú megoldással készült nagyméretű, rugalmas, átlátszó ablakokat elektródákkal látták el, amelyek nagy hatékonysággal képesek kiszűrni a szálló port, másnéven finomport.

A tudósok az iScience című tudományos lapban mutatták be találmányukat, melyből mindössze 20 perc alatt készül el 7,5 négyzetméternyi darab. Az ablak több mint 86 százalékos optikai átláthatósággal rendelkezik – ismertette a Ju Szu-hong, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem (USTC) tudósa vezette kutatócsoport.

©

Az elektródák 99,65 százalékosan eltávolítják a finomszemcsés anyagokat. A kutatók állítják, az elektródák stabilak maradnak 100 szűrési ciklus és tisztítási folyamat után is.

A levegő tisztítására világszerte egyre nagyobb szükség mutatkozik, leginkább a városokban. Egy nemzetközi kutatócsoport néhány hónapja arra jutott, hogy a finomszecsés anyagok jelenléte jóval több ember halálához vezet, mint azt eddig gondolták a tudósok.

A PM2,5-ös finompor felerészben 2,5 mikrométer átmérőjű részecskékből áll, felerészben ennél nagyobb és ennél kisebb részecskékből – utóbbiból kisebb arányban. Ezek a részecskék szabad szemmel nem láthatók. Az apró porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját és a légutakat, fokozzák az asztma és a tüdőrák kialakulásának esélyét. Mivel romlik a légzőrendszer oxigénfelvevő képessége, így a finompor nem csak többféle krónikus tüdőbetegség mögött áll, hanem közvetetten – a szív- és érrendszer fokozott terhelése miatt – összefüggésbe hozható agyvérzéssel, valamint szív- és érrendszeri probémákkal is.

[Ez is érdekelheti: Megcsinálták az ablakot, amely lényegében megfelezi az áramszámlát]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta

A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója

A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója