szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók eddig is tudták, hogy a szalaférgek képesek a regenerálódásra, de, hogy milyen mértékben, arra csak most derült fény.

Ha az ember elveszíti egy végtagját, vagy akár csak egyetlen ujjpercét is, élete hátralévő részét az adott testrész nélkül kell leélnie. Így van ez a természetben szinte minden élőlénnyel, kivételek azonban vannak. A szalamanderek (vakondgyíkfélék), gekkófélék és gyíkok többsége a farkától válik meg, ha egy ragadozó megtámadja, majd később újra kinöveszti azt. Két tüskék egérfaj a bőrétől tud megválni hasonló helyzetben, de a polipok, rákok és pókok is rendelkeznek ilyen képességgel. (Ez az úgynevezett autotómia.)

Egyszóval a természetben nem ritka, hogy egy állat képes az autotómiára, most azonban ennek egy egészen vad formáját fedezték fel a kutatók több féreg esetében is. A Proceedings of the Royal Society B című szaklapban publikált tanulmány szerint legalább négy olyan féreg – egész pontosan a vízben élő zsinórféreg – létezik, amely képes arra, hogy szükség esetén újra növesszen magának agyat, vagy akár egy egész fejet is.

©

A kutatók több tucat zsínorféreg-félén végeztek kísérletet. Azt már korábban is tudták, hogy képesek az autotómiára, de azt nem, hogy pontosan milyen mértékű lehet a regenerálódásuk. A szakemberek így bukkantak ezekre az élőlényekre, amelyenek ráadásul a fenti képességük csupán nemrég fejlődött ki.

A kutatók korábban azt feltételezték, hogy az állatok többsége régebben szintén képes volt az autotómiára, de idővel elveszett ez a tulajdonság. A mostani tanulmány viszont épp az ellenkezőjét bizonyította be: az ilyen képességek idővel fejlődnek ki az állatokban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak az árak: ennyibe kerülnek majd a PS5-ös játékok és kiegészítők

Itt vannak az árak: ennyibe kerülnek majd a PS5-ös játékok és kiegészítők

Orbán seregszemlét tartott a frakciói felett

Orbán seregszemlét tartott a frakciói felett

Selmeci János: Klubrádió - hadd szóljon!

Selmeci János: Klubrádió - hadd szóljon!