szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

19 embernek osztották ki eddig a matematika Nobel-díjának is nevezett Abel-díjat, amit ezúttal a 76 éves Karen Uhlenbeck érdemelt ki. Az elismerés egyben fontos üzenet is: mostantól egy nő a matematika világának legelismertebbje, ugyanis a korábbi díjak mindegyikét férfiak kapták.

Karen Keskulla Uhlenbeck amerikai matematikust nevezte meg kedden az Abel-díj idei nyertesének a Norvég Tudományos Akadémia, amely első ízben ítélte oda női tudósnak a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést.

A 76 éves Uhlenbeck a "geometriai parciális differenciálegyenletek, a mértéktérelmélet és az integrálható rendszerek területén elért úttörő eredményeiért, valamint munkásságának az analízis, a geometria és a matematikai fizika területére gyakorolt jelentős hatása elismeréseként" kapja a díjat. "Elméletei forradalmasították a például szappanhártyával létrehozható minimálfelületekre vonatkozó ismereteinket" – mondta Hans Munthe-Kaas, az Abel-díjat gondozó bizottság elnöke.

Az Ohio állambeli Clevelandben született Uhlenbeck New Jersey-ben nőtt fel, később a Michigani Egyetem diákjaként kezdett érdeklődni a matematikai iránt. A massachusettsi Brandeis Egyetemen szerzett doktori címet. Azóta a Chicagói Egyetemen és az austini Texasi Egyetemen is tanított, jelenleg a Princetoni Egyetem vendégkutatója.

A Norvég Tudományos Akadémia méltatása szerint Uhlenbeck "példaképként szolgál és egyben szószólója is a nemek közötti egyenlőségnek a természettudományok és a matematika területén".

A hatmillió norvég koronával (194 millió forinttal) járó Abel-díjat május 21-én adja át V. Harald norvég király Oslóban. A díjat, amely a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, Niels Henrik Abel (1802–1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben hiánypótló elismerésként, hiszen az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza.

A norvég elismerést mindeddig 19-en vehették át, köztük két magyar, Lax Péter és Szemerédi Endre. A díjazottakban közös még az is, hogy mindannyian férfiak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet