szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Megdőlt az abszolút országos melegrekord Nagy-Britanniában a Nyugat-Európát múlt héten sújtó hőhullámban - közölte utólag a brit meteorológiai szolgálat. 38,7 Celsius-fokot mértek Cambridge-ben.

Több helyen is rekordokat döntött az a nyári (amúgy második) hőhullám, amely a múlt héten érte el az európai kontinens nyugati felét. A meteorológusok már akkor figyelmeztettek, hogy a helyzet később még rosszabb lesz: a meteorológusok a csütörtököt jósolták igazán izzasztónak, s mint most kiderült, igazuk volt. A BBC azt írja, július 25-én

a Cambridge-i Egyetem botanikus kertjében 38,7 Celsius-fokot mértek.

A 40 fok közeli eredmény egy 2003-as hőmérsékleti rekordot döntött meg, utóbbit sokáig az Anglia délkeleti részében található Kent megy tartotta. Akkor 38,5 Celsius-fokot mértek a szakemberek. A mostani rekord nem jelent tehát hatalmas hőmérsékleti ugrást, a tény azonban, hogy bekövetkezett és rögzítették, csak megerősíti a korábbi előrejelzéseket: a nyarak

egyre fülledtebbek lesznek, a jelenség pedig nem kizárólag a déli (tehát amúgy is) melegebb országokat érinti majd.

A Cambridge-ben mért új értéket hétfőn a brit meteorológiai szolgálat is megerősítette. A rekord bejelentése amiatt késlekedett, hogy a meteorológusokat vissza kellett küldeni a helyszínre, hogy ellenőrizzék a méréshez használt eszközök pontosságát, és megerősítsék a csúcshőmérséklet hitelességét. Cambridge déli részén 1904 óta végeznek méréseket.

A brit meteorológiai szolgálat múlt héten már közölte, hogy megdőlt a júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában. A hőhullám elsősorban Londont és térségét sújtotta, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mértek. A kánikula a hét végére megszűnt a szigetországban,  a napokban 22 fok körül volt a napi csúcshőmérséklet.

A klímatudósok korábban egyébként azt jósolták, hogy a július az előző hónapnál is forróbb időszakként vonul majd be a történelembe. A nagy meleg nem csak egészségügyi problémákat okozhat, gyakoribbak miatta az erdőtüzek, és persze a világ túlsó felén jégmezők is megsínylik a helyzetet: a mostani hőhullám ráadásul nem csak úgy eltűnt, Grönland felé vette az irányt. Ez pedig baj, ugyanis a jég olvadása a tengerszint emelkedéséhez is vezethet.

A hőhullámok a szakértők szerint a klímaváltozás egyértelmű jelei, ezeket ráadásul nem csupán a Földön tapasztalni. Az űrből is jól látni őket, a NASA nemrég le is kapta az egyiket – az eredmény több mint lehangoló lett. Ha kíváncsi rá, hogy a klímaváltozás milyen hatással van többek közt Budapestre, Miskolcra, Pécsre, Szegedre és Szombathelyre, olvassa ezt a cikkünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

„Halkan suttogta, szepegte sírva, mint legszebb szót a földön” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Halkan suttogta, szepegte sírva, mint legszebb szót a földön” – SZFE-advent a hvg.hu-n

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik