szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az óceán lassan megeszi a roncsot.

Tizenöt év után újra búvárok látogatták meg a Titanic roncsát az Atlanti-óceán mélyén. A merülések arra derítettek fényt, hogy a hajó egyre rosszabb állapotban van - adta hírül a BBC.

Ez persze végül is érthető, hiszen már 107 éve elsüllyedt, és azóta elmaradt a karbantartás.

A roncson továbbra is virágzik a tengeri élet, korallok lepik és különféle állatok laknak benne. Ám ezek - és a mikrobák - lassan lebontják a hajótestet, mindenekelőtt az acélt. A legjobban az üvegek állnak ellen az erózinak

Az 1912-es katasztrófának mára minden túlélője és tanúja halott, így csak maga a roncs szolgálhat forrásul az emlékezetes baleset kutatóinak. A búvárok és tudósok most megpróbálják megjósolni, mennyi időbe telik, amíg a hatalmas roncsot végleg elemészti a tenger. A Titanic újkorában 50 ezer tonnás volt, és 270 méter hosszú.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!