szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Juno űrszonda olyan képet készített a Jupiterről, amin az óriásbolygó egy különleges pillanatban látható, mintha egy fekete lyuk nőtt volna rajta. A jelenségnek az Ió holdhoz van köze.

Gyorsan terjedni kezdett az interneten az az újabb Jupiter-fotó, amin az óriásbolygó mellett a felületére “nőtt” furcsa, fekete folt is látható – számolt be róla a Gizmodo, amely gyorsan tisztázta a helyzetet: a jelenségnek nem a fekete lyukakhoz, hanem a planéta közelében lévő Ióhoz van köze.

©

Az Ió a Jupiter egyik legnagyobb holdja, amit több száz évvel korábban fedezett fel a csillagász és fizikus Galileo Galilei. Az Ió rendkívül érdekes égitest: mérete nagyjából megegyezik a Föld holdjáéval, ám annál sokkal zordabb környezetű, mivel a felszínén rengeteg vulkán található.

Az Iót jó ideje tanulmányozzák már a szakemberek, most pedig azért került ismét a figyelmükbe, mert az égitest néhány napja nagyon látványos jelenséget okozott: a Nap elé kerülve az árnyékát a Jupiterre “vetítette”, amely így olyan látszatot keltett, mintha kilyukadt volna.

©

Ilyesmiről persze nincs szó, a folt nem más, mint az Ió árnyéka. A különleges napfogyatkozás pillanatát (amelyhez hasonlót nem igazán láthatott még az emberiség) az óriásbolygó közelében állomásozó Juno űrszonda és kamerája rögzítette. A szerkezet a bolygó felszínétől mintegy 8000 kilométeres távolságban repült, amikor a fotót elkészítette.

A Juno több alkalommal továbbított már képeket a Jupiter közelében végzett munkájáról, így pedig a bolygóról és a felszínén tapasztalhatókról. A szonda 2016 óta dolgozik odakint, és remélhetőleg még egy darabig nem tér haza. Máskülönben lemaradunk az ilyen eseményekről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tartja magát a 362 forint feletti árfolyamon az euró

Tartja magát a 362 forint feletti árfolyamon az euró

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában