szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple sok mindent megkövetel a fejlesztőktől, hogy alkalmazásaik helyet kaphassanak az App Store-ban, többen emiatt bele sem vágnak a munkába. Egy Riley Testut nevű programozó is majdnem így járt, de aztán rájött, hogyan tudná kicselezni a rendszert.

A most 22 éves Riley Testutot már tinédzserként is nagyon érdekelte az appfejlesztés. Elsősorban olyan programot akart készíteni, amely lehetővé teszi, hogy az újabb (értsd: modern) mobilkészülékeken is futtathatók legyenek régi konzolos játékok.

A fiatal időközben több Apple-termékre is szert tett, majd munkához látott, de hamar be kellett látnia: hiába szeretné alkalmazását az App Store-ban is viszontlátni, az, amit ő tervez megvalósítani, az Apple szigorú szabályai miatt soha nem kerülhet be egy ilyen válogatásba.

A The Verge cikke szerint a programozó majdnem feladta álmát, amikor furcsa ötlete támadt: úgy döntött, egy alkalmazásbolt építésébe fekteti az energiáját, egy olyan felület elkészítésébe, ahol olyan appok kapnak majd helyet, melyeket az Apple nem hagyott jóvá. Az Apple hitelesítése nem csak a fejlesztőknek fontos, a felhasználók ebből tudják, hogy a program átesett az ellenőrzéseken, és nem tartalmaz olyan kódot, amely esetleg kárt tenne a telefonban.

Testut saját bevallása szerint nem tervez ilyesmit, a munka kizárólagos oka a figyelemfelkeltés. A programozó ugyanis úgy véli: az Apple túl szigorú szabályok alapján működteti rendszerét, amely néhány tehetséges, és becsületes fejlesztőt is kellemetlen helyzetbe hoz. (Testut egy olyan appot akart készíteni, amely a Nintendo játékait emulálja, de azt a jogi procedúra miatt az Apple valószínűleg soha nem fogadná be.)

A fiú így tehát elkészítette saját appboltját, amelynek az AltStore nevet adta. A fejlesztés érdekessége, hogy iPhone-okon is fut, Testut ugyanis az Xcode programfejlesztői csomag segítségével végezte a munkát. (Ez az iOS-re és Mac gépekre írt alkalmazások készítéséhez szükséges háttérrendszer.) Az AltStore használata azonban nem igényel programozói módosítást, a telefonon sem kell hozzá semmit megváltoztatni, ugyanis egy alkalmazásba építve működik. Ezt kell feltelepíteni a készülékre, noha nem teljesen úgy, ahogy az iOS-appokat.

Testut azt szeretné, ha az AltStore idővel egy folyamatosan bővülő ökoszisztémává nőne ki magát, noha az továbbra is kérdéses, hogy az oda felkerülő appokat ki ellenőrzi majd. Így pedig az is, hogy ki viseli a felelősséget, ha valamely programmal gond adódik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett