szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mayflower Autonomous Ship (MAS) fejlesztői azzal szeretnének emléket állítani az első európai telepeseket szállító Mayflowernek, hogy az Atlanti-óceánon át Amerikába juttatják járművüket. Ezen viszont nem lesz ember, a hajó mindent magától csinál majd.

Az 1620-as években hajózott ki az angliai Plymouth városából a Mayflower, hogy európai telepeseket szállítson Amerikába. Az út hosszú, és kimerítő volt, néhány tudóst azonban ez sem riaszt el, hogy véghezvigye küldetését: azzal szeretnék megőrizni a jövőre kereken 400 éves Mayflower emlékét, hogy maguk is teljesítik az óriási távot. Igaz, nem úgy, ahogy a 17. században.

A szakemberek egyrészt nem szállnak vízre, másrészt a korabeli Mayflower helyett egy sokkal fejlettebb, önmagát vezetni képes hajót terveznek indítani. A MAS-t (Mayflower Autonomous Ship) napelemekkel szerelték fel, emellett számos tudományos műszerrel rendelkezik, hogy az út alatt más feladatokat is elvégezzen, például méri az óceán mikroműanyag általi fertőzöttségét.

Mivel a MAS-t nem távirányítással juttatják Amerikába, arra is fel kellett készíteni, hogy a hajó emberi beavatkozás nélkül tudjon navigálni. Ez azt jelenti, hogy a tudósok csupán az úti célt adják meg neki, minden mást – beleértve az ütközések elkerülését is – a hajó végez. A technológiát az IBM dolgozta ki, amely saját mesterséges intelligenciájával járult hozzá a munkához.

©

Az eredeti Mayflower – több mint 130 emberrel a fedélzetén – két hónap alatt jutott az Egyesült Államok partjaihoz. A tervek szerint a MAS-nak ennél jóval kevesebbre, mintegy két hétre van szüksége, feltéve, hogy útközben semmilyen probléma nem adódik. A kísérlet nem csak a begyűjtött adatok, és az emlékek őrzése miatt fontos: ha a tudósok sikerrel járnak, az hatalmas előrelépést jelent majd az automatizált vízi közlekedés számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maszkot még hordunk, de egyébként erősen lanyhult a fegyelem

Maszkot még hordunk, de egyébként erősen lanyhult a fegyelem

A Hungaroringen mutatta be gigantikus elektromosautó-töltőjét a Porsche

A Hungaroringen mutatta be gigantikus elektromosautó-töltőjét a Porsche

2 milliárd forintért kelhet el a világ egyik legnagyobb és legteljesebb T-rex-csontváza

2 milliárd forintért kelhet el a világ egyik legnagyobb és legteljesebb T-rex-csontváza