szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felkerült a netre egy úgynevezett Problématérkép, amely készítője szerint a magyarországi vasúthálózaton történt késéseket mutatja napi bontásban. A hétfői havazás miatti állapot is nézhető rajta.

Még csak nem is nevezhetjük hirtelen jöttnek a hétfői havazást, hiszen a meteorológusok már jó előre figyelmeztettek: a hét első napján nagy valószínűséggel esni fog a hó. Ennek ellenére több vasútvonalon óriási késések alakultak ki, volt, ahol több mint 100 perccel később ért csak be a szerelvény.

Hogy mekkora gondot okozott a hétfői időjárás a MÁV-nak, azt mutatja az az online, valós idejű és historikus adatokat is mutató ábra, melyet Problématérképnek nevezett el készítője. A kritikus hétfő eseményei például így néznek ki rajta.

©

A térképen az egy vonatra jutó átlagos késéseket, az öt percet elérő késéseket, valamint a leghosszabb késéseket is nyomon követhetik az érdeklődők. A térkép alatt további grafikonok is láthatók.

Jól látható, hogy Nyugat- és Kelet-Magyarországon is gondokat okozott a hó, de a vasút szempontjából inkább utóbbi, illetve utasai szenvedtek igazán. A Problématérkép naptárját lapozgatva az is leolvasható róla, hogy a hómentes napokon sem mímeli a pontosságáról ismert japán vasutat a MÁV.

[Zseniális mémek jönnek a havazás miatt lehalt vonatközlekedésről, de a BKV is kapja]

Az adatvizualizáció szerelmesei alighanem szívesen kattintgatják majd az oldalt, de a Problématérkép böngészése bármely utasnak hasznos lehet. A MÁV-Start hivatalos menetrendi adatbázisa, az Elvira publikus felületén ugyanis már hosszú ideje nem találhatók meg a valódi menetrendi teljesítésre utaló adatok: az előző napra vonatkozó pontossággal/késéssel kapcsolatos információkhoz látogatóként nem lehet hozzáférni. Ez kellemetlenségeket okozhat például akkor, amikor valaki arra kíváncsi, egy adott járat jellemzően késni szokott-e, mert ennek megfelelően szervezné következő utazását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Dédunokák nélkül karácsonyozhat Erzsébet királynő

Dédunokák nélkül karácsonyozhat Erzsébet királynő