szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy olyan új trójait fedeztek fel, amely a bankfiókhoz tartozó szenzitív információk helyett elsősorban facebookos adatokra vadászik. Nem közvetlenül támad, egy PDF-olvasónak álcázza magát.

A MalwareHunterTeam egyik biztonsági kutatója, Vitali Kremez fedezte fel azt az új trójait, amely elsősorban Facebook-felhasználók adatait kedveli, de az amazonos regisztrációkat is szívesen lopja. Számítógépes értelemben a trójai olyan rosszindulatú program, amely mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat.

A most felfedezett kártevő is ezt az alattomos taktikát követi, ugyanis egy PDFreader nevű alkalmazásnak álcázza magát. A program természetesen nem olvassa be a dokumentumot, helyette olyan támadást indít, amelynek célja a munkameneti azonosítók kigyűjtése, és ezzel a Facebook-felhasználók adatainak megszerzése.

Kremez szerint nem egy módosított, hanem vadonatúj trójairól van szó, és főként azok vannak veszélyben, akik használják a szolgáltatás Ads Managerét. Ez a facebookos hirdetések menedzselésére szolgáló oldal, a trójai elsősorban tehát itt kutat begyűjthető és kiszivárogtatható információk után. Mint például hitel- és bankkártya adatok, Facebook-egyenleg és költések, e-mail-cím, illetve fiókazonosító.

Kremez úgy véli, az Ads Managerre épülő adatlopást a jövőre esedékes amerikai elnökválasztás során megjelenő hirdetésáradathoz készítették a hackerek. Ahogy előzőleg, úgy valószínűleg most is rengeteg ilyen reklám lesz aktív a kampány során, ez pedig a kiberbűnözők számára is csábító.

A szakértők azt mondják, a védekezés legegyszerűbb módja, ha a felhasználók naprakészen tartják alkalmazásaikat, illetve nem használnak gyanús oldalakat és szolgáltatásokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!