szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még tavaly került egy olyan egészségügyi funkció az Apple okosórájába, amelyik már több ízben bizonyította: akár életet is mentett. A legutóbbi eset is hasonló, az okosóra figyelmeztette a tulajdonosát az egyébként nehezen diagnosztizálható bajra.

Ismét életet mentett az Apple Watch egy fontos egészségügyi funkciójával. Egy 74 éves floridai férfi az unokáját látogatta meg a hálaadási ünnepeken – számolt be az esetről az Apple Insider, a helyi WPTV-t idézve (melynek cikke tőlünk nézve nem elérhető).

A férfi a gyerek osztálytermét is megnézte, ami a harmadik emeleten volt. A lépcsők megmászása után szokatlan fáradtságot érzett, alig kapott levegőt, holott korábban ez nem volt jellemző rá. Eközben figyelmeztetést is kapott Apple-okosórájától: You’re in A-fib, azaz az óra pitvarfibrillációt jelzett. A pitvarfibrilláció egyfajta szívritmuszavar, ami akár halálos szövődményekhez is vezethet.

Roy Robinson nem tudta, mi az a bizonyos A-fib, s először nem is törődött vele, inkább lepihent. Később viszont már óránként riasztotta az eszköze hasonló szöveggel. A család a hálaadásnapi vacsora közben rákeresett erre az üzenetre, majd az étkek elfogyasztása után bementek a Johns Hopkins kórházba. Itt az Apple Watch figyelmeztetésére hivatkoztak, és a férfit azonnal EKG-val vizsgálták. 30 másodperc múlva közölték is vele, be kell feküdnie. Gyorsan beállították a terápiáját, és – mint elmondta – ez idő alatt sok orvos és nővér is felkereste, ugyanis látni szerették volna a férfit, akinek az Apple Watch mentette meg az életét.

A happy enddel végződő történet legjobb része Robinson szerint mégis csak az volt, hogy maga Tim Cook Apple-vezérigazgató kereste meg, és kívánt jó egészséget neki.

[Teszt: Ez az otthoni vérnyomásmérő nem csak pontos, de sokat elárul a szíve állapotáról is]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást