szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A Withings kompakt és szokatlanul modern kinézetű vérnyomásmérője egymás után három vizsgálatot is képes gyorsan elvégezni, az eredményeket pedig a mobilunkra küldi. Onnan pedig azonnal továbbíthatjuk a mért adatokat az orvosunknak.

Miközben alig van olyan család, melynek legalább egyik tagját ne érintené a magas vérnyomás és az általa okozott problémák, csak nagyon kevesen szokták rendszeres időközönként mérni a vérnyomásukat. Legtöbben jellemzően csak a háziorvosnál szembesülnek eredményeikkel. Pedig ha otthonra is vásárolnánk egy ilyen eszközt és legalább néhány hetente megmérnénk a vérnyomásunkat, azzal sokat tehetnénk egészségünk védelme érdekében.

A legolcsóbb vérnyomásmérők akár már néhány ezer forint ellenében beszerezhetők, mi most azonban a kínálati skála másik végletéről választottunk egy tesztalanyt. A Withings BPM Core elég drága, cserébe viszont sokkal több, mint egy egyszerű vérnyomásmérő.

©

Nyomokban Nokiát tartalmaz

A Withingset 2008-ban Éric Carreel alapította, és a rá következő évben már meg is jelent első termékük, egy okosmérleg. Az ezt követő években számos izgalmas okos egészségügyi készülékkel rukkolt elő a vállalat, olyannyira, hogy a Nokia érdeklődését is felkeltette. A finnek 2016-ban vették meg a francia céget, és megkezdték a termékek átbrandelését Withingsről Nokiára. 2018-ban aztán Éric Carreel visszavásárolta a céget, mely azóta visszatért az eredeti kerékvágásba, és újfent Withings márkajelzéssel árulja különböző termékeit.

Így például a BPM Core-t is. Ez egy olyan intelligens eszköz, mely a hagyományos vérnyomásmérésen kívül EKG (elektrokardiográfia), illetve digitális sztetoszkópos vizsgálatot is végez.

Menő külső, egyszerű mérés

A készülék nemcsak a jó öreg higanyos, hanem az újkori digitális vérnyomásmérőkhöz képest is nagyon trendi külsőt kapott. Sehol egy kábel vagy vezeték, mindössze egy szürke karpántot kapunk, amely a készülék maga, és amelyen alaphelyzetben sem pálcikás LED-es kijelző, sem színes LCD nem látható.

Miután felapplikáltuk bal felkarunkra a pántot, egyenesen kell ülnünk, oda kell figyelnünk arra, hogy a lábaink ne keresztezzék egymást, és hogy széttárt tenyérrel felfelé az előttünk lévő asztalra fektessük a kezünket. Ideális esetben 5 percet várunk, és amikor már teljesen nyugodtak vagyunk, elindítjuk a mérést.

©

Ehhez meg kell nyomni a hengeralakú központi egység felső részén lévő méretes gombot. Ennek hatására feléled az addig rejtett LED panel és máris kezdődhet az első mérés, a vérnyomásé. A halk motor felpumpálja mandzsettát, az ereink megfeszülnek, és nem sokkal később a jobb kezünkkel meg kell fogni a henger fémből készült alsó részét. Utóbbi már az EKG-vizsgálathoz szükséges.

©

Amikor mindennel végeztünk, kienged a levegő a pántból és a kijelzőn máris leolvasható a szisztolés és diasztolés vérnyomás, a pulzusszám, illetve ideális esetben egy "Normal" felirat, ami azt jelzi, hogy rendben van az EKG-eredményünk. Végül pedig lapozó mozdulattal kiválaszthatjuk, hogy a tárolt felhasználónevek melyikéhez szeretnénk rögzíteni a mért adatokat.

©

Okos, nem kicsit

A mért eredményeket wifin keresztül szinkronizálja az ingyen regisztrálható Withings-fiókunkba, és az androidos eszközünkön vagy iPhone-unkon lényegében azonnal kielemezhetjük őket. Ebben a Health Mate alkalmazás a társunk, amely jól áttekinthetően, letisztult formában és egyszerűen kezelhető módon jeleníti meg a vizsgálatok eredményeit.

©
©

A Withings egyéb kütyüjeit, így például többek közt alvásfigyelő eszközöket és okosmérlegeket is kezelő applikáció megjeleníti a vérnyomás- és az EKG-mérések eredményeit, ezenkívül pedig a mandzsetta oldalán lévő szenzorral készített szívhang-felvételeket is meghallgathatjuk. A "Share PDF with your doctor" gombra bökve pillanatok alatt elkészül az EKG-grafikont tartalmazó PDF állomány, amit máris továbbíthatunk e-mailben az orvosunknak.

A három elektródás EKG-vizsgálattal ki lehet szűrni a pitvar-fibrillációt, a digitális sztetoszkóp pedig a szívbillentyűt érintő betegségek felfedezésében segíthet. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek egyike sem helyettesíti az orvosi szakértelmet, de komoly segítséget jelenthet a betegségek gyors észlelésében.

A Withings BPM Core nem olyan, mint egyes okosórák, melyek még az élettelen asztallapok pulzusát is képesek megmérni.

A készülék fejlesztésében két párizsi kórház kardiológiai szakorvosai segítettek, és az orvosi pontosság is garantált. Utóbbi azt jelenti, hogy vérnyomás esetén +/- 3 mmHg, pulzus esetén pedig 2 százalékos pontosságra számíthatunk.

©

A 455 grammos eszköz akár hosszabb utazásokra is könnyen magunkkal vihető, és egy feltöltéssel akár 6 hónapig is képes üzemelni. Az elem vagy akkumulátor cserélgetéssel nem kell foglalkozni, a töltésről ugyanis microUSB-port gondoskodik, amihez természetesen töltőkábelt is kapunk.

[Ezt zsebre vághatja az orvos: a magyar kütyü, melynek minden háztartásban lenne helye]

Konklúzió, ár

+ : modern külső, egyszerű kezelhetőség, háromféle mérés, wifi adatátvitel, remek alkalmazás.

: magas ár.

A Withings BPM Core a világ első olyan okos vérnyomásmérője, melyben EKG, illetve digitális sztetoszkóp is található. Tapasztalataink szerint rendkívül könnyen kezelhető, a mérései pontosak és az eredmények remekül kiértékelhetők egy nagykijelzős mobilon vagy tableten.

A high-technek azonban alaposan megkérik az árát, a BPM Core ugyanis 80 ezer forintba kerül. Vagyis körülbelül kétszer annyiba, mint a csak vérnyomásmérésre képes BPM Connect, vagy a rivális Omron Evolv.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pavló Péter Tech

Zsebdoktorok: mindentudó orvosi kütyük, melyek otthon is jól jönnek

Az okostelefonok abban is segítenek, hogy egy, az alapvető egészségügyi állapotunk megfigyelésére alkalmas egészségügyi személyzet legyen nálunk. A vérnyomás-, a pulzus-, vagy épp a vércukorszint-mérést lehetővé tévő eszközök, a mobilunk pedig lassan egy digitális kórlappá alakul.