szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába olyan kivételes egy játék, mint amilyen a Fortnite Battle Royale, a Google senkivel sem tesz kivételt, mindenkinek egyformán kell fizetnie, ha az alkalmazás-áruházat használja programja terjesztésére. Azonban a fejlesztő Epic Gamesnek is vannak ellenérvei.

Különleges bánásmódban bízik az Epic Games, de nagyon valószínű, hogy csalódnia kell. A fejlesztő már korábban sem értett egyet a „Google-sáppal”, azaz hogy a keresőóriás az app-bevételek 30 százalékára ráteszi a kezét, éppen ezért a hivatalos Fortnite-ot jelenleg csak a saját oldalon keresztül lehet elérni. (Egyébként az Apple is leveszi részesedését saját alkalmazásboltjában, illetve mindkét áruházban van már annyi könnyebbség, hogy az alkalmazáson belüli rendszeres kifizetések után kevesebb százalékra tartanak igényt.) Tim Sweeney vezérigazgató akkoriban mobilszerencsejáték-adóról és magas költségekről beszélt, ami megnehezíti a fejlesztést, és a saját terjesztést azzal is indokolta, hogy közvetlen kapcsolatot akar az ügyfelekkel.

©

Bár a Fortnite ingyenes, az alkalmazáson belül vannak vásárlási lehetőségek. A 9to5Google értesülése szerint az Epic Games most azt tervezi, hogy a Google Playből is elérhetővé a játékot, ami viszont az Epic Games saját V-Bucks vásárlási rendszerét (kártyáját) használná. Jelenleg az Epic Gamesé a bevételek 100 százaléka. És itt kezdődik a probléma, ugyanis az Epic a saját fizetési módjának használata sértené a Google irányelveit, miszerint „a Google Playen letöltött játékban termékeket kínáló fejlesztőknek a Google Play alkalmazáson belüli számlázást kell használniuk fizetési módszerként.”

Az Epic Gamesnél másként ítélik ezt meg, szerintük ugyanis a Google Play fejlesztői disztribúciós szerződése nem követeli meg a fejlesztőktől, hogy használják a Google kifizetéseket, csak számos szerződésen kívüli dokumentumra hivatkozik. Azt is megemlíti a játékfejlesztő, hogy ők is terjesztik más fejlesztők appjait, és nem kényszerítik rájuk a saját fizetési módszereiket.

Az Epic megerősítette a 9to5Google-nek, hogy valóban tervezi benyújtani a Fortnite-ot a Google Play áruházba, és nem arról van szó, hogy külön kivételt akarnának a saját számukra, sokkal inkább általános változtatást szeretnének, amelyben nem írnának elő kötelező fizetési szolgáltatást. Úgy gondolják, hogy a kötelező fizetési szolgáltatás díjhoz kötése ilyen formában illegális az 50% -ot meghaladó piaci részesedéssel rendelkező disztribúciós platformon.

Időközben a Google válasza is megérkezett, és egy közleményben kifejtették, hogy nem tesznek kivételt sem az Epickel, sem a Fortnittel, mivel elvárják, hogy minden fejlesztő azonos feltételeket kapjon a Google Play Store-ban.  A Google áruháznak – nyilatkozta a Google – olyan üzleti modellje és számlázási politikája van, amelyek lehetővé teszik, hogy beruházzunk a platformunkba és az eszközökbe, amelyek segítenek a fejlesztőknek a sikeres vállalkozások felépítésében, miközben a felhasználókat biztonságban tartják. Üdvözlünk minden olyan fejlesztőt, aki felismeri a Google Play értékét, és elvárjuk, hogy a többi fejlesztőhöz hasonló feltételekkel vegyenek részt.

Egyelőre itt tartunk, így csupán egyetlen tanács a felhasználóknak: ha most látnának Fortnite játékot a Google Play áruházban, semmiképp se töltsék le, ugyanis csaló alkalmazásról lehet szó. Sajnos még az Epic Games hivatalos oldaláról történő letöltés sem jelenthetett teljes biztonságot, a Google ugyanis biztonsági rést talált a telepítőfájlba, azonban volt annyira lovagias, hogy csak a rés befoltozása után hozta azt nyilvánosságra. Az iOS-eseknek nem kell semmire várniuk, a hivatalos játék letölthető az App Store-ból (ugyanis nincs más mód az iOS-es terjesztésre).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten