szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon elsőként sikerült lencsevégre kapni a Cserenkov-effektust egy sugárkezelésen áteső beteg szemében. A tudósok eddig arról is vitatkoztak, hogy ilyesmi egyáltalán lehetséges-e.

Az elmúlt évtizedekben sok, valamilyen rákos megbetegedésben szenvedő, sugárkezelésen átesett ember számolt be ugyanarról: akkor is felvillanó fényeket láttak, ha csukva volt a szemük. Az orvostudomány által is dokumentált esetek szerint kék fényt, illetve kék színű neonfényt láttak a betegek a másodperc tört részéig, mindezt a kezelés alatt.

Mi az a Cserenkov-sugárzás?

A Wikipédia szócikke szerint: ha egy szigetelőben a közegbeli fénysebességnél nagyobb sebességgel halad egy töltött részecske, akkor elektromágneses sugárzást bocsát ki kúp alakban. Ez a jelenség a Cserenkov-effektus, a kibocsátott sugárzás a Cserenkov-sugárzás.

Hogy mi okozhatja ezt a különös jelenséget, arra számos magyarázatot próbáltak már adni. Az egyik feltételezés szerint a Cserenkov-effektus megjelenéséről lehet szó, ami nagyjából ugyanazt a hatást jelenti, ami miatt egy víz alatt lévő atomreaktor is kék fénnyel világít. Bizonyíték erre eddig nem sok volt – egészen mostanáig.

Az IFLScience beszámolója szerint az Egyesült Államok észak-keleti részén található Dartmouth-Hitchcock's Norris Cotton Cancer Center kutatói a Journal of Radiation Oncology című tudományos szaklapban mutatták be az általuk elvégzett kutatást, melynek eredményeként elsőként sikerült lefotózniuk a fent említett Cserenkov-effektust az emberi szemnél.

A megfigyeléshez az úgynevezett CDose nevű képalkotó rendszert használták, amit kifejezetten az élőlények fénykibocsátásának detektálására fejlesztettek ki. Irwin Tendler, a Dartmouth College munkatársa szerint ez a világon az első alkalom, amikor egy sugárkezelésen áteső beteg szemének fénykibocsátását sikerült lencsevégre kapni. Ráadásul mindez azt a feltételezést is alátámasztja, hogy a szem belsejében annyi fény keletkezik, ami már látással is érzékelhető.

©

A szakember szerint amit a sugárzás áthalad a szemen, a szemgolyó belsejében található folyadékban fény keletkezik, amit maga a beteg is lát. Ahogy Tendler fogalmaz: ezt a felvetést eddig vitatta a tudomány, mostanra viszont világossá vált, hogy valóban erről van szó.

A szakember szerint ráadásul a kibocsátott fény elemzése is arra jutott, hogy Cserenkov-fényről beszélhetünk, amit szintén vitatott a tudomány.

A tudósok most azt remélik, a jelenség megfigyelésével sikerül majd javítani a sugárterápia hatékonyságán, az ugyanis arra is visszajelzést adhat, hogy hatékony volt-e a kezelés. Emellett a betegeket is megnyugtathatja, hogy nem ők képzelődnek a fényt látva.

Ha szeretne hasonló tudományos felfedezésekről olvasni, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!