szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív kémiai anyagai. Az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerhatóság (FDA) közlése szerint további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy ezek a termékek biztonságosak-e.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány megismételte az FDA tudósai által májusban végzett kutatás eredményeit, amelyek miatt megkérdőjelezték a napkrémek biztonságát – fejtette ki Adam Friedman, a George Washington Egyetem dermatológiai intézetének vezetője, aki nem vett részt a kutatásban. A tudós azt mondja, sokan teljesen félreértelmezték az eredményt.

"Csak mert bekerül a véráramba, az még nem jelenti azt, hogy nem biztonságos. De azt sem jelenti, hogy az. A választ még nem tudjuk."

A vizsgálat szerzői hangsúlyozták: eredményeikkel nem azt akarják sugallni, hogy az emberek hagyjanak fel a napkrémek használatával.

Ezzel együtt az FDA kötelezni fogja a napkrémek gyártóit, hogy adjanak több információt arról, milyen aktív összetevői vannak a termékeiknek. A kutatás során azt elemezték, hogy egy átlagos napkrém összetevőinek aránya meghaladja-e a vérben a milliliterenkénti 0,5 nanogrammot. Az FDA javaslata szerint azoknak a termékeknek kellene vizsgálni a biztonságosságát, melyek átlépik ezt a határt.

"Kutatásunk eredménye azt bizonyítja, hogy a napkrémek bizonyos aktív összetevői felszívódhatnak" – mondta Janet Woodcock, az FDA gyógyszer-értékelési és kutatási központjának igazgatója. A tanulmány nyomatékosítja, hogy a gyártóknak azt is vizsgálniuk kell, hogy a termék a véráramba jutva is biztonságos-e.

[A tudósok üzenik: ne a neten keressen magának napkrémhez receptet]

Az FDA azt korábban már igazolta, hogy biztonságosak azok a napkrémek, melyek ásványokkal (például cink-oxiddal és titánium-dioxiddal) blokkolják a napsugarakat, de ezek gyakran hagynak maradék anyagot a bőrön.

Az új kutatás hat kémiai összetevőt tesztelt négy kereskedelmi forgalomban lévő készítményben 48 ember részvételével. A hat összetevő közül hármat (az avobenzont, az oxibenzont és az oktokrilént) a májusi kutatás során is vizsgáltak, ehhez adtak most másik hármat, a homoszalátot, az oktiszalátot és az oktinoxátot.

A résztvevők testük 75 százalékát bekenték a naptejjel az első napon egyszer, majd a következő három napon naponta négyszer. Mind a hat összetevő meghaladta az FDA által biztonságosnak ítélt limitet már az első felvitelkor és a vérben lévő koncentráció idővel tovább növekedett. "Ebből megtudtuk, hogy mennyi kerül bele a vérbe. A következő kérdés, hogy ez számít-e" – mondta Freidman.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik