szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha hihetünk az Apple Watch fejlesztéseit ismerő névtelen forrásoknak, a jövőben a véroxigénszint mérésére is képes lehet majd a kütyü. Feltéve, hogy a fejlesztés tényleg révbe ér.

Az elmúlt időszakban több olyan esetről is lehetett már hallani, amikor egy Apple Watch mentette meg a viselője életét, vagy tárt fel egy komoly egészségügyi problémát. Legutóbb egy tinédzser fiúnál jelzett be a készülék, de már egy magyar felhasználó is állítja, hogy megmentette az életét a kütyü.

A látottakkal valószínűleg az Apple-nél is elégedettek, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne akarnák tovább okosítani az eszközt. Nemrég már lehetett arról pletykát hallani, hogy a cég azt szeretné, ha a pitvarfibrillációra utaló első, apró jeleket is képes lenne érzékelni az óra, most pedig egy újabb ötletről szivárogtak ki információk.

Az orvoslásban jelenleg a pulzoximéter méri a betegek véroxigénszintjét. Ez egy fényforrás és egy érzékelő segítségével figyeli, mennyire nyelik el a fényt az ujj sejtjei, ebből lehet ugyanis kiszámolni azt, hogy mennyi oxigént vesznek fel.

A 9to5Mac névtelen források alapján azt írja, Cupertinóban most azon dolgoznak, hogy az Apple Watch képes legyen megmérni a viselője véroxigénszintjét. Ha ez egy bizonyos szint alá esne, ugyanúgy riasztást kapna, mint most a szokatlan pulzus esetében.

Mindez igen hasznos lenne, a vér alacsony oxigénszintje ugyanis minden esetben valamilyen problémára utal: lehet szó csupán enyhe kimerültségről, de akár egy súlyos megbetegedésről is.

Azt nem tudni, hogy ez egy új érzékelő beépítését jelenti-e, vagy csupán egy szoftveres frissítésre van-e szükség, de az biztos, hogy üzletileg az előbbivel járna jobban az Apple.

Hogy valóban belekerül-e az újdonság a következő generációk valamelyikébe, egyelőre nem tudni. Az eddigi eredményeket látva viszont valószínűleg volna rá igény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover