szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A népszerű építőjáték, a Minecraft lett azoknak a híreknek az otthona, amelyeket bizonyos kormányok betiltottak.

A Minecraft egy igen népszerű játékszoftver, hiszen nem csak kikapcsolódásra alkalmas: mivel képes megmozgatni az agytekervényeket (az építéshez azért némi kreatív vénára is szükség van), sok helyen már a programozáshoz is felhasználják. A játékot most egy másik, de ugyanilyen fontos célhoz vették igénybe:

könyvtárat építettek benne a betiltott híreknek.

A munkát Riporterek Határok Nélkül és más sajtószabadságért küzdő szervezetek aktivistái végezték, akik a szoftvert felhasználva egy hatalmas, játékbéli könyvtárat hoztak létre, hogy a betiltott irományok itt hozzáférhetők legyenek. Azért esett a választásuk a Minecraftra, mert a videojátékot (eddig) veszélytelennek tartották a cenzorok.

A Minecraftban készült könyvtár a játék egyik szigetén található. Összesen 12,5 millió építőkocka kellett, hogy felépítsék, a munka pedig több mint három hónapig tartott. A misszióban 16 ország 24 aktivistája vett részt. Az építményben (melynek neve egyébként Cenzúramentes Könyvtár lett) külön sarkot kapott Oroszország és Mexikó. Előbbi azért, mert az orosz hatalom mindent eltüntet a felhasználók szemei elől, utóbbi pedig azért, mert évente tucatnyi újságírót ölnek meg Mexikóban a drogkartellekről készült tudósítások miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként