szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brazil tudósoknak sikerült dokumentálniuk, miként támadja meg a vírus a sejteket, hogy aztán abban elszaporodva tovább terjedjen a fertőzés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ahogy telik az idő, úgy tudunk meg egyre több mindent a koronavírus által okozott megbetegedésről, illetve arról, miként is fertőz maga a vírus. A brazil Oswaldo Cruz Institute kutatóintézet tudósai nemrég azt vizsgálták, miként támadja és fertőzi meg a kórokozó a sejteket az ember szervezetében. A folyamatot nemcsak megfigyelniük sikerült, de a világon elsőként felvételeket is tudtak készíteni róla – számolt be róla az IFLScience.

A tudósok elsőként mintát vettek egy fertőzött orr- és garatváladékából, majd az izolált vírust egy Petri-csészébe helyezték egy afrikai zöld majom sejtjeivel egyetemben. Ezután elektronmikroszkóp segítségével először a vírust kapták lencsevégre – ezt korábban már más tudósok is megtették, képet láthat például itt –, majd azt, hogy miként támadja meg a sejtet, hogyan szaporodik el benne, majd miként "távoznak" onnan, hogy más sejteket is megfertőzzenek.

Első lépésként a vírus belép a sejthártyába.
©
A vírus (a képen a baloldali fekete folt) megtámadja a sejtmag membránját.
©
A fehér foltban látható fekete "pöttyök" jelentik a sejten belül sokszorozódott vírust.
©
A pillanat, amint a vírusok elhagyják a sejtet.
©

A folyamat alapos megfigyelésével és dokumentálásával a brazil tudósok jelentős mértékben járulhatnak hozzá a vírus ellen hatékony gyógyszer/oltóanyag kifejlesztéséhez.

[Bill Gates azt mondja, jobb lesz felkészülni, mert újabb járvány közelít]

Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy a koronavírus súlyos megbetegedést okozhat, és határozott lépéseket kellene hozni a megfékezése érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közeleg az újabb dohányáremelés

Közeleg az újabb dohányáremelés

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)