szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lengyelországban figyeltek meg hasonlót, ott is a lezárások kezdetén hazatérő emberek terjesztették a járványt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elkészült az első magyar genomikai járványelemzés – jelentette be a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja közösségi oldalán. A Virológia Pécs azt írja, a koronavírus-járvány első hónapjának végén, március utolsó két hetében vett mintákat vizsgáltak, hogy kiderüljön, honnan származtak az országban lévő koronavírus-törzsek, és mennyire aktívan terjednek belföldön.

Az európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett

– foglalták össze az eredményeiket a genetikai hasonlóságok elemzése után. A kutatócsoport szerint március végén többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek. A számos Európában terjedő vírus mellett találtak Kínára vagy az Egyesült Államokra visszavezethető törzseket is.

A jelenlegi nemzetközi adatok alapján Lengyelországban is hasonló forgatókönyv figyelhető meg. Az európai lezárások kezdetekor elindult, főként hazatéréssel kapcsolatos Közép-Kelet Európát érintő embermozgás lehetett a fő hajtóerő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája