szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már nem kell otthoni adathordozón tárolt Windows 10-telepítő ahhoz, hogy végszükség esetén újratelepítsük az operációs rendszerünket. Néhány kattintás után ezt a felhőből is megtehetjük.

A Windows 10 májusi frissítésének újdonságairól már beszámoltunk, de egy fontos újítást még érdemes külön megemlíteni.

Eddig ha a Windows 10 frissítésébe, vagy úgy általában a működésébe valami nem várt hiba csúszott – és erre láthattunk már példát –, az operációs rendszer helyreállítása meglehetősen macerás volt. Bár a Windowsban eddig is voltak olyan eszközök, amelyek segítségével vissza lehetett vonni egy frissítést, ha a teljes újratelepítés jelentette csak a megoldást, ahhoz legtöbbször valamilyen külső adathordozót kellett használni.

A most kiadott csomag viszont egy másik alternatívát is nyújt a művelethez. Ha baj van, már a felhő alapú helyreállítást is választhatjuk, így anélkül telepíthetjük újra a Windows 10-et, hogy ehhez fizikailag a kezünkben kellene tartani az adathordozót, amin a telepítő van.

A felhő alapú újratelepítéshez nem árt, ha van megfelelően stabil internetkapcsolatunk, ugyanis valamivel több mint 4 GB adatot tölt le ilyenkor a számítógépünk, ami nem megfelelő sávszélességnél meglehetősen sokáig tarthat.

Az újdonsághoz először telepíteni kell a mostani frissítést, amit a Beállítások – Frissítés és biztonság – Windows 10 frissítés menüpontok követésével lehet elindítani.

Hasonló funkció egyébként a macOS-ben is van, szükség esetén az Apple operációs rendszerét is bármikor újra lehet telepíteni a felhőből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!