szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A norvég kutatók nemrég arra keresték a választ, mi történne a Földdel, ha csökkentenénk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kiderült, az optimista forgatókönyv szerint is sokat kellene várni, hogy javuljon a helyzet.

A tudósok évek, évtizedek óta hangoztatják, hogy a globális felmelegedés ellen csak egyetlen módszer lehet igazán hatékony: az, ha az országok radikális mértékben csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat. Többek között ezt lett volna hivatott szolgálni a párizsi klímaegyezmény is, ám a nemzeteken átívelő vállalás ellenére továbbra sem történt semmi érdemleges előrelépés. Sőt, jelen állás szerint rekordszintre nőtt a szén-dioxid légköri koncentrációja.

[Még a trópusi növények fele is eltűnhet, akkora forróság lesz a klímaváltozás miatt]

Ezen a ponton viszont játszunk el a gondolattal: mi történne, ha mégis csökkentenék a kibocsátásukat az országok? Mikorra érezhetnénk ennek kézzelfogható eredményét? Ezeket a kérdéseket tették fel nemrég a tudósok is, a választ pedig a Nature című tudomámyos lapban publikálták.

©

Nem meglepő módon arra jutottak: annál gyorsabban kezd el hűlni a bolygó, minél nagyobb mértékű a kibocsátás csökkentése. Bjørn Hallvard Samset, a norvég Nemzetközi Klíma- és Környezetkutató Központ kutatója szerint a Föld átlaghőmérséklete a kibocsátás csökkentése után még legalább egy évtizedig emelkedni fog, és csak utána kezdődik meg a lehűlés. De az is előfordulat, hogy egészen 2046-ig kell arra várnunk, hogy ez a folyamat beinduljon.

[Háromszor gyorsabban melegszik a Déli-sark, mint a világ többi része]

Előbbi forgatókönyv akkor lenne elképzelhető, ha 2020-ban nullára redukálnánk a kibocsátásunkat, utóbbi pedig abban az esetben valósulna meg, ha évente 5 százalékos lenne a csökkenés mértéke. A fenti eredmények kiszámításakor viszont a klímaváltozással foglalkozó forgatókönyvek közül a lehető legoptimistábbat vették alapul, ami azt jelenti, hogy ennél rosszabb is lehet a helyzet – írja az Earther.

©

A publikációt készítő csapat külön vizsgálta, mi történik, ha a szén-dioxid vagy a metán kibocsátását fogja vissza az emberiség.

Mint kiderült, előbbi csökkentése jelentené a leghatékonyabb megoldást a globális felmelegedés ellen, ugyanakkor ha most azonnal nullára zuhanna a kibocsátás mértéke, ennek hatását 2033-ig biztosan nem éreznénk meg. Az évi 5 százalékos csökkenés mellett viszont 2044 jelentheti a fordulópontot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a szivárványos projekt biztosan nem esett jól a homofób lengyel elnöknek

Ez a szivárványos projekt biztosan nem esett jól a homofób lengyel elnöknek

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert

Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert