szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Arra figyelmeztetnek a kutatók, hogy a növények egy jelentős része képtelen lesz kicsírázni, annyira meleg lesz az elkövetkezendő ötven évben. Ha pedig nem tudnak csírázni, nem élik túl.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Ausztrál tudósok több mint 1300 növényfaj magjait vizsgáltak meg a világ minden tájáról, hogy hogyan változik a csírázási képességük az egyre emelkedő hőmérsékletben. Aggasztó eredményre jutottak a szimulációk során: még a trópusi övezetekben is képtelen lesz a növények fele csírázni, annyira meleg lesz 2070-ig.

„A magokat egyrészt gyorsan meg lehet figyelni, másrészt számos tanulmány állt alapból rendelkezésünkre. De ami a legfontosabb: a magok közvetlenül mutatják, hogy egy-egy növényfaj hogy él majd túl. Ha egy mag nem tud kicsírázni, a növény egyszerűen nem marad életben” – mondta Alexander T. Sentinella, az ausztrál evolúció és ökológia kutatóintézet egyik munkatársa és a kutatás egyik vezetője.

A trópusi növények azért is érdekesek a kutatók szerint, mert egyáltalán nem tűrik jobban a hőmérséklet emelkedését, mint más, hűvösebb éghajlaton őshonos növények.

A magok csírázását elsősorban a hőmérséklet befolyásolja, így a kutatók egy lehetséges megoldásnak látják azt is, hogy a növények más éghajlatra „költöznek”, ahol optimálisabb számukra a hőmérséklet és azt sem tartják kizártnak, hogy megtanulnak valamennyire alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

Néhány növényfaj viszont képtelen lesz arra, hogy elég gyorsan alkalmazkodjon. Néha a növények képesek arra, hogy távolabb kezdjenek el nőni, de amelyik faj erre nem lesz képes, az eltűnhet – figyelmeztet a kutató.

Dobos Emese Zhvg

Nálunk is terem a szuperélelmiszer, ne vegyen avokádót és chiamagot

Szabó Adrienn dietetikus most megjelent könyvében azt mutatja be, hogy minden külföldi szuperélelmiszernek megvan a hazai megfelelője. Arról beszélgettünk a szakemberrel, hogy a fenntartható, egészséges és környezetbarát étkezés nem mindig fedik egymást, hogy miért vette fel a harcot a bloggerekkel és influencerekkel, és hogy miért evett – kis túlzással – egy hétig jégcsapretket.

hvg.hu Zhvg

A klímaváltozás miatt veszélyben a kávétermesztés

Egy friss jelentés arra figyelmeztet, hogy akár a negyedével is csökkenhet a terméshozam a klímaváltozás miatt Etiópiában, a világ hetedik legnagyobb kávétermesztő országában. Emiatt pedig drágulhat a kávé.

Karácsony Gergely kitűzte a szivárványos zászlót a Városházára

Karácsony Gergely kitűzte a szivárványos zászlót a Városházára

Meghalt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

Meghalt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

Elviszik a Ligetből az álló péniszű csillagnéző szobrát

Elviszik a Ligetből az álló péniszű csillagnéző szobrát