szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Problémát jelentenek a telefonokra és táblagépekre előre telepített alkalmazások – figyelmeztet a Kaspersky. A gyakran letörölhetetlen alkalmazások kockázata márkától függően egy és öt százalék között mozog az olcsóbb készülékek esetén, de extrém esetben akár 27 százalékosra is felmehet.

Egyes mobileszköz-gyártók úgy maximalizálják a profitjukat, hogy reklámmegjelenítő szoftvereket építenek be a készülékeikbe, még akkor is, ha ezek az eszközök kényelmetlenséget okoznak a készülékek tulajdonosainak. Ez azonban nem egy kedvező trend, sem biztonsági, sem használhatósági szempontból – áll a Kaspersky jelentésében.

A rendszerkönyvtárakban felfedezett fenyegetések között a kutatók számos kártékony programot találtak, kezdve a felhasználó tudta nélkül alkalmazásokat feltelepítő és futtató trójai vírusoktól a kevésbé fenyegető, de attól még épp olyan tolakodó reklámprogramokig. Utóbbiak tervezett jelenlétét néhány gyártó már elismerte, sőt vannak, akik üzleti modelljük részének tekintik ezt: a hirdetési felület beépítése miatt adják olcsóbban telefonjaikat.

"Elemzésünk kimutatta, hogy a mobileszköz-használókat nem csak reklámszoftverekkel és más fenyegetésekkel támadják rendszeresen, hanem az előretelepített programok miatt készülékük akár veszélyben is lehet már azelőtt, hogy megvásárolnák" – fejtette ki Igor Golovin, a Kaspersky biztonsági kutatója, aki szerint gyakran

a vásárlók még csak nem is gyanítják, hogy egy zsebben is elférő hirdetőtáblára adnak ki pénzt.

A szakember azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy gondosan vizsgálják meg a megvásárolni kívánt okostelefon-típust, a készülék vásárlása előtt nézzék meg a készülékteszteket, illetve a fórumokban, közösségi oldalakon írt felhasználói véleményeket. A Kaspersky szerint fontos az is, hogy androidos telefon esetében mielőbb kerüljön a készülékre megbízható biztonsági program, amely képes kordában tartani az előre telepített és törölhetetlen alkalmazások tevékenységét is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset

A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset

Felcímkézi a Twitter az állami médiumok oldalait

Felcímkézi a Twitter az állami médiumok oldalait

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634