szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hua Csunjing, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint politikai döntés született, amikor arról határoztak a britek, kiteszik a Huawei szűrét az ország mobilos hálózatából.

Fontos döntés született kedden Nagy-Britanniában. A brit kormány hosszas várakozás után végül úgy döntött, végleg kiteszik a Huawei szűrét az ottani 5G-hálózat építéséből.

Bár az év elején még arról beszélt a brit kormány, hogy a Huawei is részt vehet az 5G-hálózat fejlesztésében, a döntéshozók májusra meggondolták magukat. A mostani döntés értelmében a brit telekommunikációs cégek 2020. december 31. után nem vásárolhatnak 5G-berendezéseket a Huaweitől, a már beépített hardvert 2027-ig el kell távolítaniuk a hálózataikból.

A döntésre szerdán Hua Csunjing, a kínai külügyminsztérium szóvivője reagált. Csunjing konkrétumot nem említett, ugyanakkor tolmácsolta a hivatalos álláspontot: Kína mindent meg fog tenni az érdekei védelme érdekében – írja a Reuters.

A szóvivő hangsúlyozta, Kína nem ért egyet a döntéssel. Szerintük csupán a kereskedelem és a technológia átpolitizálásáról, nem pedig nemzetbiztonsági kérdésről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!