szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

London mégis kipenderíti a kínaiakat az 5G hálózatából.

Boris Johnson brit miniszterelnök le fogja tiltani a kínai Huawei-t a szigetország 5G mobilhálózatának kiépítésétől – írja a Reuters. A hírügynökség információi szerint a miniszterelnök vezette nemzetbiztonsági tanács július 14-én tárgyal a Huaweiről, Oliver Dowden sajtótitkár ezt követően közli a döntést a brit parlamenttel. A hivatalos indoklás, hogy a kínai céggel szemben bevezetett amerikai technológiai korlátozó intézkedések miatt az már nem tekinthető megbízható beszállítónak.

Frissítés: A hivatalos bejelentés szerint a brit telekommunikációs cégek 2020. december 31. után nem vásárolhatnak 5G-berendezéseket a Huaweitől. A már beépített hardvert 2027-ig el kell távolítaniuk a hálózataikból - írja a BBC.

A Washington felől érkező nyomás ellenére Johnson januárban még úgy döntött, korlátozott szerepvállalást engedélyez a Huaweinek és egyéb „kockázatosnak” minősített cégeknek a brit 5G hálózat kiépítésében és üzemeltetésében. Washington azzal vádolja a Huaweit és egyéb kínai techcégeket, hogy Pekingnek kémkednek, vagy legalábbis szerepvállalásuk a nyugati infrastruktúrában kiszolgáltatja ezeket az országokat Kínának. A Huawei tagadta a vádakat.

Kína szerint a vállalatainak kitiltása „messzemenő következményekkel” járna. Kína brit nagykövete szerint a januári kedvező döntés megmásítása „roncsolná” a szigetországról alkotott képet, Londonnak pedig „számolnia kell a következményekkel, ha ellenségként kezeli Kínát”.

Arról nem tudni, hogy Magyarország hasonló lépésre készülne, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 novemberében jelentette be, hogy Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az 5G hálózat. A második Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE) nyitónapján megrendezett fórum digitalizációról és e-kereskedelemről szóló részén a külügyminiszter kiemelte: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az egyetlen feltétel, amelyet szab, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait.

Az 5G hálózat kiépítéséről Szijjártó azt közölte: a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Háromszorosára emelik a bérleti díjakat az ócsai devizahiteles lakóparkban

Háromszorosára emelik a bérleti díjakat az ócsai devizahiteles lakóparkban

Két hitelminősítő is ítélkezik ma Magyarországról

Két hitelminősítő is ítélkezik ma Magyarországról