szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek között Elon Musk, Barack Obama, Bill Gates, Warren Buffett, az Apple, Kanye West, valamint rengeteg más ismert ember és vállalat Twitter-fiókját feltörték csalók, akik ennek segítségével irányíttatnak pénzt saját számlájukra.

Elon Musk viszonylag gyakran ír ki Twitter-csatornájára furcsa dolgokat, így amikor magyar idő szerint szerda éjjel 10 óra körül egy váratlan kiírás jelent meg nála, kevesen gondolták, hogy nagyszabású hackerakcióról van szó. Musk nevében valaki azt írta: jó kedvében van, így megduplázza mindenki pénzét, aki küld neki Bitcoinban ezer dollárnak megfelelő pénzt a bejegyzésben megadott Bitcoin-pénztárca számra.

©

Nem sokkal később hasonló üzenet jelent meg Bill Gates Twitter-csatornáján is, akkor már gyanítani lehetett, hogy valami nincs rendben. Ezután beindult a hullám, és a csalók kiírtak egy ilyen üzenetet többek között az Apple és az Uber Twitterjére, Jeff Bezos Amazon-vezérigazgató csatornájára, Joe Biden demokrata elnökjelöltére, a hozzá hasonlóan dollármilliárdos Mike Bloomberg csatornájára, Kanye West rapper Twitterjére is.

A csalásban legalább tucatnyi másik, egyenként milliók által követett fiók érintett. Hogy a hackerek összesen hány embert érhettek el, azt nem tudni, de ezzel kapcsolatban beszédes az említett csatornák követőinek száma:

  • az Ubernek 1 millió,
  • az Apple-nek 4,6 millió,
  • Joe Bidennek 7 millió,
  • Floyd Mayweathernek 8 millió,
  • Wiz Khalifának 36 millió,
  • Elon Musknak 37 millió,
  • Bill Gatesnek 51 millió,
  • Barack Obamának 120 millió követője van.
©

A népszerű kriptotőzsdék közül feltörték a Binance, a Coinbase, a Gemini és a Kucoin Twitter-fiókját is. Ezek mindegyike milliós követői táborral rendelkezik. Ráadásul ezen szolgáltatóktól még hitelesebbnek tűnhet a fenti, pénzduplázós üzenet.

Felmerült, hogy a hackerek nem egyenként szereztek hozzáférést a Twitter-csatornákhoz, hanem magának a Twitternek a rendszerét törték fel, úgy helyezték ki az üzenetet sok népszerű profilra. Ezt a feltételezést erősíti a virtuális valutákkal, illetve blockchain-alapú megoldásokkal foglalkozó CoinDesk híroldal megjegyzése, amely szerint az érintett fiókok közül többnél – például az övékénél is – be volt kapcsolva a kétfaktoros azonosítás, tehát egyszerű jelszólopással nem férhettek ezekhez hozzá a támadók.

A Twitter nem sokkal éjfél előtt közölte, vizsgálják a biztonsági incidenst és igyekeznek mindent megtenni a kár minimalizálása érdekében.

Fejlemény: a Twitter vizsgálatának első eredményei.

Ha máskor is elsőként szeretne értesülni a történésekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Nem tartóztatják le azt a három férfit, akit a volt fradista megverésével gyanúsítanak

Nem tartóztatják le azt a három férfit, akit a volt fradista megverésével gyanúsítanak

Miért nem tudunk idegen helyen jól aludni, és mit tehetünk ellene?

Miért nem tudunk idegen helyen jól aludni, és mit tehetünk ellene?