szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre az sem biztos, hogy egy csoport tört be a mikroblog rendszerébe – az incidens mögött akár egyetlen ember is állhat. Trump fiókjához nem nyúltak.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb, nem mellesleg sikeres hackertámadását követték el a világ sok országában népszerű Twitter ellen szerda délután. A bűnözők (akikről most még semmit nem tudni) a kifejezetten sok követővel rendelkező profilokat törték fel, hogy az oldal nevében olyan üzenetet helyezzenek el, amellyel pénzt (de elsősorban bitcoint) csikarhatnak ki az internetezőktől.

A támadás során az Apple, az Uber, Bill Gates, Kanye West, Elon Musk, Barack Obama, Joe Biden, illetve más hírességek fiókjához is hozzáfértek. A milliókhoz szólni tudó Donald Trump amerikai elnök fiókjába viszont nem jutottak be. Egyelőre egyébként az sem biztos, hogy a támadók többen voltak: nem kizárt, hogy egész az incidens egyetlen személyhez kötődik.

A Twitter saját hatáskörében zajló nyomozása azt már feltárta, hogy az elkövető(k) a mikroblog belső rendszerébe bejutva (vagyis a cég munkatársainak vállalati hozzáférését meghackelve) szerzett, illetve szereztek hozzáférést a hírességek és ismert márkák profiljához.

A támadás kiötlői (már ha tényleg többen voltak) nem tűntek túl profinak, legalábbis ez látszik abból, ami történt. Ha ugyanis egy külföldi állam csinált volna bajt, okkal gyanítható, hogy a káosz is sokkal nagyobb lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
James Blunt és Rita Ora is a rasszizmus beszüntetését követeli

James Blunt és Rita Ora is a rasszizmus beszüntetését követeli

Orbán Viktor nem ért egyet Matolcsy Györggyel

Orbán Viktor nem ért egyet Matolcsy Györggyel

6,8 millió forintba kerül majd a legdrágább iPhone 12 Pro

6,8 millió forintba kerül majd a legdrágább iPhone 12 Pro