szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legújabb kutatások szerint a demens esetek negyven százaléka megelőzhető vagy késleltethető tucatnyi kockázati tényező kiküszöbölésével.

A demencia megelőzésének, kezelésének és a betegek ápolásának témájával foglalkozó Lancet Bizottság frissítette és kiegészítette jelentését, amelyet az Alzheimer-szervezetek nemzetközi konferenciáján mutattak be a héten.

A kockázati tényezők eddigi listáját három új tényezővel egészítették ki, melyek együtt az esetek hat százalékával hozhatók összefüggésbe: becslések szerint az esetek 3 százaléka köthető (45-65 éves kor között történt) fejsérüléshez, egy százalékuk rendszeres nagymennyiségű alkoholfogyasztáshoz és 2 százalékuk légszennyezettséghez.

©

A többi faktor az összes demenciás eset 34 százalékával köthető össze. A demens pácienseknél legnagyobb arányban megfigyelt kockázati tényező az alacsony iskolai képzettség fiatal korban (7 százalék), a halláskárosodás középkorban (8 százalék) és a dohányzás idősebb korban (5 százalék).

[A demencia eddig nem ismert típusát fedezték fel]

A világ 28 vezető demenciaszakértője 2017-ben azonosította az első 9 kockázati tényezőt, ezt a listát frissítették újabb kutatások alapján.

Az új jelentés felszólítja az államok vezetőit és polgárait, hogy legyenek tudatosak a demencia megelőzésében, valamint irányelveket dolgoz ki és javaslatokat tesz az életmód megváltoztatására ennek érdekében.

Világszerte mintegy 50 millió ember él demenciával, ez a szám 2050-re várhatóan 152 millióra emelkedik. A növekedés elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban várható, ahol a demens betegek mintegy kétharmada él.

©

A demencia hatással van az egyén és családja életére és a gazdaságra is, a betegség éves költsége becslések szerint globális szinten egybillió dollár.

Egyes országokban ugyanakkor csökkent a demenciával élő idős emberek száma, ez valószínűleg az oktatás, a táplálkozás, az egészségügyi ellátás javulásának és az életmódbeli változtatásoknak köszönhető.

[Magyar kutatók tanulmánya új irányokat nyithat a demencia és az Alzheimer-kór kezelésében]

A szakértők által felsorolt javaslatok között szerepel többek között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a légszennyezettségnek való kitettség csökkentése, a dohányzás mellőzése, a fejsérülések megakadályozása és megelőzése, a túlsúly csökkentése, az aktív életmód folytatása legalább a középkorban, de azon túl is.

©

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a demens esetekkel foglalkozó tanulmányok nagy része magas jövedelmű országokban készült, így a kockázati tényezők eltérőek lehetnek az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban.

Emellett a valós számok véleményük szerint magasabbak lehetnek, mivel óvatosan bántak a becslésekkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel három tucat új koronavírusos embert találtak Magyarországon

Közel három tucat új koronavírusos embert találtak Magyarországon

A bányászatot is védelmezi a kormány

A bányászatot is védelmezi a kormány

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását