szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy hongkongi férfinál hónapokkal azután igazolták újra a fertőzést, hogy kigyógyult a COVID-19 betegségből.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Négy és fél hónappal azután, hogy egy hongkongi férfi megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2), újra kimutatták a szervezetében a kórokozó egy másik változatát – adta hírül a Hongkongi Egyetem mikrobiológiai intézetének tanulmányára hivatkozva az Independent.

Ez az első alkalom, hogy valaki bizonyíthatóan újrafertőződött a vírussal.

A dokumentum szerint a 33 éves, egyébként egészséges férfi március 29-én került kórházba a SARS-CoV-2 okozta fertőzés okozta betegségre, a COVID-19-re utaló tünetekkel: köhögött, fájt a torka, láza és fejfájása volt. Az elvégzett teszt igazolta, hogy megfertőződött. Április 14-én engedték ki, miután két alkalommal is negatív mintát adott.

Négy és fél hónappal később, augusztus 15-én azonban spanyolországi útjáról az Egyesült Királyságon keresztül visszatérve a hongkongi repülőtéren elvégzett tesztje pozitív lett. Újra kórházba került, de ez alkalommal már nem voltak tünetei.

Az egyetem kutatói a vírus génállományának vizsgálatával azt mutatták ki, hogy a férfi másodszorra a kórokozó egy másik változatával fertőződött meg.

„Az eset azt mutatja, hogy az újrafertőződés már néhány hónappal a felépülés után is bekövetkezhet. Az eredményeink arra engednek következtetni, hogy a SARS-CoV-2 vírus megmarad a globális emberi populációban úgy, mint a náthával összefüggésbe hozható koronavírusok, még akkor is, ha a páciensek a természetes megfertőződés során immunitást szereznek” – közölték a kutatók. Hozzátették: mivel az immunitás a természetes megfertőződés után csak rövid ideig tarthat, megfontolandó azok beoltása is, akik egyszer már túljutottak a rajta.

Azt is hangsúlyozták, hogy azoknak is be kellene tartaniuk a maszkviselésre és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó járványügyi előírásokat, akik már voltak koronavírusosak.

Az már eddig is ismert volt, hogy a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött emberek szervezete immunválaszt ad a kórokozóra, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a védettség milyen erős vagy meddig tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni