szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Harvard Egyetem tudósa, Joseph G. Allen szerint érdemes azzal is számolni, hogy a koronavírus-járvány a wc-k használatával is terjedhet. Még úgy is, hogy nem egy fertőzött után használtuk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Többször is hallhattunk már az elmúlt hetekben arról, hogy a szakemberek a szennyvizet vizsgálva igyekeznek előrejelezni, mikorra várható, hogy emelkedni fog a koronavírussal fertőzöttek száma. Idehaza szeptember 1-jén is kimutatták, hogy emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de külföldön is hasonló módszerrel igyekeznek felkészíteni a lakosságot és az egészségügyet a várható megbetegedésekre. Ezek alapján viszont felmerülhet a kérdés: mennyire tekinthetők fertőzőnek a mellékhelyiségek?

Az amerikai Harvard Egyetem tudósa, Joseph G. Allen szerint ezzel a veszélyforrással is érdemes számolni. A Washington Postba írt cikkében a szakember rámutat: augusztus végén egy dél-koreai nőről kiderült, hogy a repülőgép mosdójában fertőződött meg, amikor még márciusban Olaszországból menekítették ki. Bár a nő társaival együtt védőmaszkot viselt, és a gépen is tartották a kötelező távolságot, a nő a repülőgép mosdójában levette a maszkját. Ezek után kezdték el vizsgálni a szakemberek, mennyire lehetnek ilyen szempontból veszélyesek a wc-k.

©

Ami biztos, hogy az öblítéskor a víz mozgásával a széklet apró darabkái a levegőbe kerülnek. Ezek az úgynevezett bioaeroszolok ezután még egy darabig ott is maradnak. Egy 2018-as kutatás alapján a szakemberek arra jutottak, hogy ott, ahol a fedél lehajtása nélkül öblítenek, nagy mennyiségben találhatók meg ezek a bioaeroszolok.

Az eredményük szerint 1 köbméternyi levegőben nagyjából 1 millió ilyen részecskét találni. Allen hangsúlyozza, természetesen nem mindegyikben található meg a vírus örökítőanyaga, ám az öblítéskor fertőzésveszélynek vagyunk kitéve.

A felmérés szerint ezek a részecskék egészen addig maradnak a levegőben, amíg

  • meg nem tapadnak egy felületen,
  • fel nem hígulnak,
  • szűréssel el nem távolítják őket vagy
  • belélegzés útján el nem tűnnek onnan.

Azzal, hogy a különböző felületeken megtapadnak, fertőzővé teszik azokat. A szakember szerint ezért is lenne fontos többek között az, hogy a fürdőszobában legyen valamilyen légcserélő rendszer.

©

A vírus terjedéséhez ráadásul a régóta nem használt mosdók is hozzájárulhatnak. A lefolyók csövében van egy U alakú rész – a bűzelzáró –, amely egy bizonyos mennyiségű vizet tartalmaz, hogy útját állja a csatornából visszaáramló szagoknak. Ha azonban ez az U alakú cső üres, a vírus a csatornán keresztül bejuthat a lakásba.

Kínában már találkoztak ilyen esettel, amikor egy bérház 16. emeletén lévő, régóta üresen álló lakásban találtak koronavírust, ahol egy emelettel lejjebb egy fertőzött lakott. A vizsgálatból az is kiderült, a koronavírus még a 25-27. emeletig is elért.

Mindezek alapján Allen azt ajánlja, akinek van légcserélő berendezése a mosdóban, kapcsolja be használat előtt, és használat után is tartsa még egy darabig bekapcsolva. Ha nincs, legyen nyitva az ablak, és szellőztessünk minél tovább. Ezen kívül ellenőrizzük, hogy az U alakú csövekben valóban van-e víz, öblítéskor pedig csukjuk le a csésze fedelét. És persze az sem árt, ha folyamatosan fertőtlenítjük a fürdőszobát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!