szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány kutató kíváncsi lett, mit művel a koronavírus a tüdőből származó hámsejtekkel. Röviden: semmi jót.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelentek meg azok a felvételek, melyeken koronavírussal fertőzött tüdősejtek, pontosabban hámsejtek láthatók. A kísérlet során a tudósok szándékosan “ráengedték” a koronavírust egy emberi tüdő légútjait szegélyező sejtmintára – írta a Gizmodo. A vizsgálat tehát nem egy élő pácienssel zajlott, csupán a tüdő egy darabkájával. (A kísérlethez használt mintát egyébként egy transzplantált tüdőből vették.)

A tudósok a levett mintát laboratóriumi körülmények közt vizsgálták, igen szigorú óvintézkedések mellett.

96 óra elteltével a kutatók elektronmikroszkóppal ellenőrizték a mintákat, mely lehetővé teszi, hogy az olyan apró dolgokat is érzékelni tudják, mint a vírusok.

©

Az elkészült fotókon – a fentebbin, illetve cikkünk nyitóképén – a gömbszerű alakok a kórokozó részei, míg a hosszúkás, pálcaszerű nyúlványok pedig csillókkal rendelkező sejtek, melyek ritmikus mozgása felel a légutakba került dolgok, például a nyálcseppek eltávolításáért. Ennek a normális levegővétel miatt van szerepe. A tanulmányon dolgozó kutató, Camille Ehre szerint a koronavírus kimondottan szerette megfertőzni ezeket nyúlványokat.

És ha ez megtörtént, a kórokozó egyszerűen tovább állt, és máshol is “munkához” látott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a magyarok harmada oltatná be magát koronavírus ellen

Már a magyarok harmada oltatná be magát koronavírus ellen

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt